Afbeelding

Gemeentebelangen splitst: deel stopt, deel verder als Stadspartij

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - De lokale partij Gemeentebelangen houdt op te bestaan in z’n huidige samenstelling. Het ene deel gaat op zoek naar samenwerking met bestaande lokale partijen om zo gezamenlijk een vuist te maken, terwijl het andere deel door het leven gaat als Bredase Stadspartij.

Paul de Jong, de nieuwe partijleider van de Bredase Stadspartij voegt toe: “We zijn in principe samen opgetrokken en we willen allemaal een beter Breda. En dan merk je dat mensen er anders in staan. Als je in gesprek gaat met elkaar, dan kijk je naar wat je bindt. Dat miste op een gegeven moment en dat vind ik oprecht jammer.”

Oud-raadslid John Stubenitsky, die het deel vertegenwoordigt dat zich wil samenvoegen met andere lokale partijen, ziet meer heil in het vooropstellen van de belangen van de burgers. Meer samenwerken op lokaal niveau, om zo meer zetels te krijgen, verwoordt hij zijn standpunt. “Neem een voorbeeld aan Dordrecht, waar de lokale partij ‘Beter voor Dordt’ met veertien zetels in de gemeenteraad zit. Wij zijn in Breda allemaal versnipperde partijtjes met enkele zetels.

Hoe de splitsing zich in aantallen van betrokkenen opdeelt? Dat blijkt nog niet helemaal duidelijk. De Jong beweert dat hij een groep van 25 man (merendeel) meeneemt naar de Bredase Stadspartij. Een deel daarvan is niet direct betrokken tot dusver, maar levert wel degelijk een bijdrage, aldus De Jong, die de afgelopen jaren meerdere malen insprak tijdens commissievergaderingen.

Stubenitsky gelooft echter niet dat dit werkelijk zo’n grote groep is. Mede omdat een flink deel van de actieve leden, onder wie z’n familieleden, niet meer betrokken blijft na de splitsing: “Mijn kleindochter, schoonzoon, vrouw; van die lijst valt er in totaal achttien man af.”

De Jong en Stubenitsky bevestigen beiden dat de splitsing in goede orde gebeurt. en dat ze, ondanks de verschillen, elkaar het beste wensen in de toekomstige plannen. De Jong benadrukt: “We hebben elkaar een hand geschud en het beste gewenst.”