Afbeelding

‘Nul op de meter’-woningen Prinsenbeek deze maand opgeleverd

Algemeen

BREDA - Het woningbouwproject ‘Lavas’ in Prinsenbeek wordt deze maand opgeleverd. 23 november vindt er een symbolische sleuteloverdracht plaats. Het unieke aan dit project is dat de woningen ‘nul op de meter’ moeten gaan hebben.

In het gebied Wevershof en Spinnewiel (voormalige Saval-terrein) worden totaal vijfentwintig woningen opgeleverd. Zestien van deze woningen zullen zogenaamde ‘Nul op de Meter’-woningen (NoM) gaan worden.

Bouwbedrijf Van Grunsven uit Erp leidde dit project. Het was hun eerste project met ‘nul op de meter’-woningen. “Ondanks de hectiek in de bouwwereld, zoals onder andere langere levertijden van bouwmaterialen, is het gelukt om een voorspoedig bouwtraject te maken”, laat Marcel Hoogendorp, directeur van Van Grunsven, weten. “De bouw heeft ongeveer 8 maanden geduurd. Eind november 2017 zal de laatste woning opgeleverd worden.”

Bij het bouwen van NoM-woningen worden er verschillende energiebesparende onderdelen opgenomen in de woning waardoor het energieverbruik beperkt wordt en je dus een duurzamere woning krijgt.

“Het bouwen van een NoM-woning is duurder dan een traditionele woning”, vertelt Hoogendorp. “Denk hierbij aan het toepassen van driedubbel glas, meer isolatie, het boren van een bron voor de warmtewinning en meer zonnepanelen.” Maar daar krijg je als bewoner wel wat voor terug. “Deze meerinvestering resulteert voor de gebruiker in een verlaging van de energielasten én zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen.”

In Breda zijn er nog maar weinig van dit soort NoM-woningen. “Wij zouden heel graag nog meer van dit soort projecten in Breda starten.”