De eerste dag van Hotel Nassau Breda.
De eerste dag van Hotel Nassau Breda. Stadsfotograaf Breda

Tekort aan horecapersoneel treft ook Bredase horeca

Economie

BREDA - Ook de Bredase horeca kampt met een personeelstekort. Zowel vacatures voor koks, als bedieningspersoneel worden moeilijk aangevuld. Volgens de prognose van Koninklijke Horeca Nederland, neemt het tekort in de komende maanden alleen maar toe.

Marijn van Dijke, de nieuwe voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Breda, neemt een voorzichtige houding aan wat betreft uitspraken doen over de situatie. Wel is duidelijk dat het probleem in de komende maanden verergert: “Horecabedrijven in Breda hebben nu al vacatures en we moeten voorkomen dat dat er nog meer worden.”

De Bredase afdeling van KHN is druk bezig met zoeken naar concrete oplossingen, maar dit gaat nog enige tijd duren. “Er staat een groot aantal aan vacatures open gedurende het jaar. De druk op de lokale horeca-gemeenschap is daardoor groot. Met de oplevering van het Breepark wordt het probleem straks hoogstwaarschijnlijk groter.”

Van Dijke denkt dat de oplossing juist ligt bij samenwerking tussen bedrijven: “Dit is een grootschalig probleem. Als ondernemers dit alleen proberen op te lossen, dan verplaatst hij het probleem alleen maar.”

Hij pleit om juist samen te zitten, omdat je dan aan een structurele oplossing werkt. De KHN streeft er naar om de mensen te activeren en roept ondernemers op om het gesprek met hen aan te gaan: “Hoe meer mensen aan een oplossing werken, des te beter”

“Er zijn gelukkig nog steeds genoeg mensen die in de horeca willen werken. Maar dan moeten we er als horecaondernemers voor zorgen dat het aantrekkelijk is, zodat ze ook echt bij ons aan de slag gaan.” De student van nu noemt flexibiliteit van werktijden steeds vaker als voorwaarde, terwijl de horeca juist gewend is om in weekenden te werken. Van Dijke beredeneert: “Je kan daar haaks in gaan staan, maar hierin elkaar juist tegemoet komen is een beter idee.”