Het Amhia in aanbouw, spetember 2017.
Het Amhia in aanbouw, spetember 2017. Wijnand Nijs

Amphia ziekenhuis Breda bezig met aanpakken milieuverontreiniging

Algemeen

BREDA - Het Amphia ziekenhuis in Breda stelt al vanaf 2006 bezig te zijn met het zoeken naar kansen en mogelijkheden om bij te dragen aan oplossingen wat betreft het zuiveren van water van medicijnresten.

Het Amphia geeft aan graag met de gemeente en betrokken partners hierover in gesprek te gaan. Het gaat volgens hen om een wereldwijd probleem dat al jaren bestaat. “Het betreft medicatieresten die via ontlasting van patiënten in het afvalwater terecht komen. Het gaat verder dan ziekenhuizen. Iedereen die medicijnen gebruikt, zorgt voor de lozing van medicatieresten in het riool.”

Waar mogelijk proberen zij dit al zoveel mogelijk terug te dringen binnen het ziekenhuis. “Zo hebben we door een toepassing van nieuwe technieken de coloscopie vervangen door een methode met behulp van een CT scan. Hiermee wordt circa 99% van de contrastvloeistof vervangen.”

Ook met het zicht op de verbouwing van het Amphia wordt bekeken welke aanpassingen doorgevoerd kunnen worden. Een pharmafilter is een mogelijke toepassing die hiervoor in aanmerking komt. Hier wordt momenteel een haalbaarheidsonderzoek naar uitgevoerd. “Het is behoorlijk prijzig en het heeft implicaties voor je gehele bedrijfsvoering”, vertelt een woordvoerster van het Amphia.

Eerder deze week kwamen er vragen vanuit diverse Bredase partijen waaruit bleek dat het Amphia, dat op dit moment verbouwd wordt, geen plannen had een speciaal waterfilter te plaatsen dat het water ondere andere van contrastvloeistoffen en medicijnresten zuivert. Hierdoor kunnen deze stoffen in het afvalwater terecht komen.

Voor het ziekenhuis komen de vragen vanuit de partijen uit het niets. “We voeren al langer gesprekken met diverse partijen, die zeker ook constructief waren”, vertelt de woordvoerster. De negatieve toon die uit de raadsbrief naar voren komt wordt dan ook niet begrepen.