Afbeelding

Achterstanden rechtbank Breda: maatregelen getroffen

Algemeen

BREDA - Begin 2017 is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant en het hof ‘s-Hertogenbosch vastgesteld dat in een onwenselijk aantal zaken de rechtbank de strafdossiers niet tijdig en/of niet volledig aanleverde bij het hof. Kamervragen zijn gesteld en maatregelen zijn ondertussen genomen, blijkt uit antwoorden van Sander Dekker, minister voor rechtsbescherming.

Veelal kwam het voor dat bijvoorbeeld de appèlakte ontbrak, waardoor het hof niet kon beoordelen of er hoger beroep was ingesteld en of dat tijdig was gebeurd. Om ervoor te zorgen dat dit soort zaken en dus vertragingen in de toekomst vermeden worden heeft de rechtbank een appèlcoördinator aangesteld, de personeelscapaciteit vergroot, wordt er een ‘exitcontrole’ van zaken gehouden en is er frequent overleg met het hof.

De grote complexe strafzaken kosten de rechtbank in Breda veel extra capaciteit. Daarom wordt onder meer een speciale grote zaken- of ondermijningskamer ingericht, is het aantal strafrechters uitgebreid, zijn er extra rechters in opleiding aangenomen en is er een project gestart om de achterstanden in appèlen weg te werken.

Tijdelijk zijn ook andere afspraken gemaakt tussen het hof en de rechtbank om zaken in eerste aanleg sneller door te laten stromen naar hoger beroep. Dat betekent dat met name in politierechter- en kantonzaken wordt gewerkt zonder dat het proces-verbaal van de zitting bij de rechtbank is uitgewerkt. Er is dan wel beschikking over de kerngegevens.

Ongeveer een half jaar geleden mankeerde nog iets aan 80 procent van de zaken in hoger beroep. De vertraging van zaken kan in enkele gevallen schade berokkenen voor slachtoffer en nabestaanden. “Uit de genomen maatregelen leid ik af dat alle betrokken instanties de schadelijke effecten onderkennen en zich inspannen om te voorkomen dat een strafzaak langer duurt dan nodig is”, zo valt te lezen in het antwoord van de minister op de kamervragen.

Vanwege achterstanden bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant ontstonden regelmatig vertragingen bij de behandeling van hoger beroepen in grote strafzaken. Cijfers over hoeveel zaken dit betreft en hoe vaak er verstrekkende gevolgen zijn, zoals het toepassen van strafkorting resulterend uit de overschrijding van termijnen, zijn niet bekend.