foto Madieke Heesters
foto Madieke Heesters

De Rooi Pannen schrapt studiekosten: honderden euro’s voordeel per leerling

Algemeen

BREDA/TILBURG - Scholengemeenschap De Rooi Pannen schrapt de studiekosten voor haar leerlingen. Dat betekent dat ouders niet meer extra hoeven te betalen voor onder meer excursies. Over een jaar vervalt ook de bijdrage voor studieboeken.

Per leerling scheelt dit jaarlijkse enkele honderden euro’s, geeft de school aan. De school doet dit om ze gelijke kansen voor al haar leerlingen wil, ongeacht hun financiële thuissituatie. “Dankzij jarenlang consequent financieel beleid kunnen we dit ook echt gaan waarmaken”, stelt de school.

De school kan dit doen omdat het naar eigen zeggen jarenlang gezond financieel beleid heeft gevoerd en zich verzekerd weet van een constante leerlingengroei. “Dat heeft geresulteerd in een gezonde personeelsopbouw met lage personeelskosten en het feit dat alle panden zijn afbetaald. Dus is De Rooi Pannen als het ware een huishouden zonder hypotheek.”

De Rooi Pannen heeft verschillende MBO-opleidingen in Breda. Op dit moment is de opleiding gevestigd aan het Dr Jan Ingen Houszplein en de Tuinzigtlaan. Over iets meer dan een jaar komen deze vestigingen samen in de Seeligkazerne, waar momenteel wordt verbouwd.

Vanaf schooljaar 2018-2019 wordt de extra bijdrage geheel geschrapt, de leerlingen van dit jaar betalen alleen nog de boeken. “Omdat de afdelingen tijd nodig hebben voor het opzetten van een boekenfonds. De overige kosten zijn voor deze leerlingen wel al weggelaten.”

De school blijft leerlingen screenen voor plaatsing. “We blijven eisen stellen aan de motivatie en geschiktheid van onze leerlingen voor het toekomstige beroep en voor het onderwijs zoals we dat aanbieden”, aldus de school in een verklaring.

“Het intakegesprek blijft een cruciale rol spelen en gaat voornamelijk over de motivatie en geschiktheid voor het toekomstige beroep en de mate waarin de leerling in de onderwijskundige aanpak van De Rooi Pannen past. Op deze manier blijft onze school ernaar streven om de juiste leerling op de juiste plek te krijgen.”

Er zijn een paar uitzonderingen op het schrappen van de bijdrage. “Zaken die eigendom worden van de leerling, zoals kleding, zijn van de regeling uitgezonderd. Daarnaast moeten de leerlingen les- of cursusgeld aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betalen.”