Afbeelding
JUB Holland

Eerste van 1250 vierkante meter 'bijenbollen' geplant in Wilhelminapark

Algemeen

BREDA - Bijvriendelijke bloembollen. Die zijn donderdagochtend geplant in het Wilhelminapark. Wethouder Paul de Beer gaf daarvoor het startschot.

De bijvriendelijke meerjarige bloembollen zijn geplant in de vorm van een vliegende bij, het logo van het Bredaas Bijenhouders Collectief.

De nectarrijke bollen bloeien van februari tot en met mei, een periode waarin er relatief weinig voedsel voor bijen beschikbaar is. Anton Lips, Elementmanager Groen van Breda, geeft in persbericht van bollenleverancier JUB Holland uit veel waarde te hechten aan biodiversiteit in de wijken. “Ecologisch beheer, de herintroductie van vaste planten en het planten van kruidenmengsels en bloembollen zijn daarbij essentieel. Dit najaar planten wij in verschillende wijken zo’n 1.250 m2 voorjaarsbloeiende bollen.”

De bloeiende bloembollen moeten in het voorjaar zorgen voor natuurlijke en romantische bloemenweiden. Samen vormen ze een ecologisch lint van lentebloemen in de binnenstad. “Elke wijk krijgt daarbij een eigen identiteit en kleurthema bijvoorbeeld koninklijk blauw, royaal rood of een gouden gloed”, aldus tuin- en landschapsarchitect Carien van Boxtel namens JUB Holland. De Bredase bloemenweiden bloeien vanaf januari zo’n 14 weken non-stop.

Nectar
De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) lette op de samenstelling van de bollen, gekozen is voor soorten die een hoge nectarproductie hebben. Vandaar dat de aanplant bestaat uit laagbloeiende soorten zoals krokus, sneeuwroem, botanische tulpen en sieruien met een gespreide bloeitijd, van februari tot en met juni.

In totaal beheert de gemeente Breda ruim 1.100 hectare openbaar groen. Samen met nieuwe beplanting langs singels en in woonwijken is dit een van de manieren waarop de biodiversiteit in de stad verbeterd wordt.