Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Trein Breda-Brussel komt snel dichterbij; eerste testritjes

Algemeen

BREDA- In 2013 beloofde de NS al dat er een verbinding zou komen tussen Breda en Brussel. Deze laat alleen al een tijd op zich wachten. Maar is het dan nu eindelijk zover?

“De NS is al een paar weken bezig met proefritten langs Breda naar Brussel,” vertelt Ton Boon, woordvoerders NS international, Duurzaamheid en hsl. “Die proeven gaan ook nog wel even duren.” Het was verschillende spotters al opgevallen dat er de laatste tijd af en toe een trein rijdt op dit traject. “We hebben zelf niets naar buiten gebracht, omdat we simpelweg nog niets kunnen vertellen. We zitten nu nog in de eerste fase van de tests.”

Volgens de oorspronkelijke plannen zou de start van dit traject vorig jaar beginnen, maar dit heeft nogal wat vertraging opgelopen. “Die vertraging kwam vooral door de software die nodig is om over de hsl-lijn te rijden.” Er wordt nu extra tijd genomen om deze software goed te controleren.

De trein gaat ook over een stukje hsl-lijn rijden dat niet meer gebruikt is sinds de stop van de Fyra. “We moeten goed kijken hoe dat stuk er nu bij ligt. Dat is allemaal nog onduidelijk.”

Volgens Boon gaat de NS aan het eind van dit jaar kijken wat er allemaal precies uit de proeven is gekomen. “We hopen dan vervolgens in 2018 van start te kunnen gaan met de dienstregeling.”