Slagerij Speek aan de Haagsemarkt in Princenhage stopt ermee na 120 jaar.
Slagerij Speek aan de Haagsemarkt in Princenhage stopt ermee na 120 jaar. Bregje Kop

Slagerij Speek verdwijnt na 120 jaar uit Princenhage

Economie

BREDA - De winkeldeur bij Slagerij Speek aan de Haagsemarkt in Princenhage zwaait deze vrijdag geregeld open. Nog wel. Want het vertrouwde beeld verdwijnt binnenkort. Slagerij Speek stopt na 120 jaar. Een opvolger is er niet. “In het begin had ik daar wel moeite mee”, vertelt eigenaar Ad Speek.

“Ik heb hier ruim vijftig jaar met heel veel plezier gewerkt”, vertelt Speek. “Maar ik heb een erg zwaar jaar achter de rug. Mijn vrouw is overleden en ik heb zelf veel problemen gehad met mijn gezondheid.” Het zijn de voornaamste redenen om te stoppen en lekker van zijn pensioen te gaan genieten.

Ad is de derde generatie Speek die in de winkel zit. Over de jaren heeft hij veel veranderingen meegemaakt. “Mensen zijn bijvoorbeeld steeds meer kennis gaan maken met verschillende culturen en het daarbijbehorende eten,” zegt Speek. “Maar we zijn altijd met de tijd meegegaan. We pasten onze producten daarop aan, andere kruiden en dergelijke.”

Tegen de concurrentie heeft Speek altijd goed weten op te boksen. “Toen ik begon zaten er acht slagers hier in de buurt. Dat is nu wel iets afgenomen, maar er zitten er nog steeds genoeg”, verwijst hij naar zijn overburen links en rechts. Overigens is concurrentie helemaal niet vervelend, het tegenovergestelde zelfs. “Je hebt concurrentie nodig. Het houdt je scherp.”

Speek had het stokje graag over willen dragen aan zijn zoon Fons, maar die zag dat niet zitten. “In het begin had ik daar wel moeite mee, maar het is en blijft zijn beslissing.” Ondertussen heeft hij er wel vrede mee. “Het is niet de bedoeling dat hij iets met tegenzin doet. Dat wil ik niet.”

Richard Bouwmeester, al 35 jaar werkzaam bij Speek, gaat nu online verder met het verkopen van enkele ‘Speekproducten’ via zijn webshop ‘Vers vlees natuurlijk’. “Ik ga een website beginnen waarop mensen online hun vlees kunnen bestellen. Ik zal ook wat recepten/producten van Ad overnemen,” vertelt Bouwmeester. “Net als bijvoorbeeld de bekende hamsalade. Die kunnen klanten bij mij straks ook gewoon bestellen.” Speek stelt het zeer op prijs dat Bouwmeester online verder gaat. “Mensen kunnen dan toch nog ergens terecht voor onze producten.”

Slager Speek stopt dan wel met de winkel, maar hij gaat zich zeker niet vervelen. “Ik ga lekker van mijn oude dag genieten, zolang mijn gezondheid het toelaat,” vertelt hij. Kaarten, het kijken van sport, en tijd besteden met zijn kleinkinderen. “Ik ga zeker te weten niet achter de geraniums zitten!”

Klanten kunnen nog tot en met 28 oktober terecht bij de winkel aan de Haagse Markt.