Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan.
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. Hinke Rutten

Bijstandsuitkering Breda niet eerder met kerstdagen

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda gaat bijstandsuitkeringen rond de kerstdagen niet eerder overmaken. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de SP.

De SP suggereerde dat ontvangers van een uitkering op die manier extra financiële ruimte zouden hebben om iets gezelligs te maken van de feestdagen. Het college bestrijdt dat. “De hoogte van de bijstandsuitkering is elke maand hetzelfde. Eerder uitbetalen geeft dus geen extra financie¨le ruimte.”  

Eerder uitbetalen zou zelfs voor problemen kunnen zorgen in de volgende maand, schetsen de bestuurders. “Een uitbetaling voor de kerstdagen 2017 betekent 5 dagen eerder uitbetalen. De periode om te overbruggen tot de volgende betaling (27 januari 2018) wordt hierdoor (te) groot, vooral tijdens deze dure feestdagen.”

De SP stelde de vragen omdat de gemeente per oktober het moment van uitbetalen verandert.  Zesduizend uitkeringsgerechtigden ontvangen met ingang van die maand hun uitkering op de 27e in plaats van op de 15e van de maand.                    

Daarop wilde de SP weten of het college ervoor kan zorgen dat het geld ook daadwerkelijk op of voor die dag op de rekening staat. Vooral als de 27e op een zaterdag of vrijdag zou vallen. Dat blijkt zo te zijn, laat het college weten. “Als de 27e van de maand in het weekend valt, wordt de uitkering van de betreffende maand op vrijdag uitbetaald. Uitzondering is als deze vrijdag een feestdag is, in dat geval wordt de uitkering de dag ervoor uitbetaald (op donderdag).”