Afbeelding
Wijnand Nijs

Koffiebrander nodigt door brand getroffen achterbuurman uit voor bakkie

Economie

BREDA - ‘Hier wordt straks de beste koffie gebrand’. Het aankondigingsbord van Cook & Boon langs de Backer en Ruebweg deed heel wat tongen rollen. Niet om de boodschap, maar vooral vanwege de enorme rookpluim die achter het bord opsteeg vanwege de brand bij de achterbuurman Polyvlok. Humor, vond de goegemeente op internet.

Paul Merkus, mede-eigenaar van Cook & Boon was wel blij met de extra aandacht, maar hij vond het nogal sneu voor de buren. “Ik ga de buurman zeker weten een keer uitnodigen voor een heerlijke kop gebrande koffie”, zegt hij enkele maanden later.

De bouwers zijn inmiddels gevorderd aan het pand dat Cook & Boon binnen enkele maanden gaat betrekken. De koffiebrander is al zo’n 24 jaar gevestigd in Breda.

Op de nieuwe locatie gaat het bedrijf zich vooral bezighouden met het branden van koffie, maar bedrijven kunnen er ook terecht voor het kopen van een nieuwe machine. “De koffie die we gaan verkopen is uiteraard van ons eigen merk, maar de machines zijn van verschillende merken.”

Cook & Boon verhuist naar een nieuwe locatie, omdat er volgens Paul Merkus niet meer voldoende plek is op de huidige locatie. “We hebben voor deze locatie gekozen, omdat er veel verkeer langs komt en dat bevorderd onze naamsbekendheid.”

Voorbijgangers kunnen bij de koffiebranderij terecht voor een kop koffie in hun zogenaamde ‘cuppingroom’. “Dat is een soort showroom, waar klanten een lekker kopje koffie kunnen proeven. Ook kunnen ze op locatie koffie kopen voor thuis.”

Het geheim van een goede kop koffie zit volgens Paul Merkus bij een goede boon. “We maken gebruik van kwalitatief hoogwaardige bonen. Die moeten vervolgens op de juiste manier worden gebrand om op het laatst op de perfecte manier te worden gezet.”

Het is daarom belangrijk dat het personeel van horecaondernemingen die gebruik maken van de Cook & Boon-bonen, goed weten hoe ze de koffie moeten zetten. “Een goede koffie maken is één, maar het zetten daarvan is een tweede. Daarom geven wij ook barista trainingen.”

De twee broers, Paul en Frank Merkus zijn ooit begonnen met één klein brandertje. De passie zat er al van jongs af aan in. “We zijn met niets begonnen, maar onze passie voor koffie heeft ons gebracht tot waar we nu zijn.