Afbeelding
Vitalis College

‘School is om te leren, het is geen maatschappelijk vangnet’

Algemeen

BREDA - Mogelijk komt de beste leraar dit jaar uit Breda. Iwan Donkers, docent aan het Vitalis College, is een van de drie genomineerden voor de verkiezing van leraar van het jaar 2017. “In contact staan met mensen en ze iets kunnen aanleren is het leukste dat er is, vertelt de kanshebber.”

Door Mura Kuijpers

Donkers vindt het vooral belangrijk dat leerlingen leren om kritisch, maar ook positief naar zichzelf te kijken. “Buiten het feit dat studenten iets moeten leren, zijn het vooral jongvolwassenen die eigenlijk al voldoende vragen hebben die ze moeten beantwoorden.” Om daar een helpende hand in te bieden is hij ook mentor.

Leerlingen zijn enthousiast, vertelt Donkers. “Op Facebook krijg ik veel positieve reacties van oud-leerlingen die het terecht vinden en mij als een fijne docent ervaren hebben”. Op de vraag of hij ze allemaal achter zich heeft gekregen antwoordt de mogelijke leraar van het jaar grinnikend: “Iedereen lukt nooit.”

Als tip voor andere leraren zegt hij: loslaten. “Probeer je niet te krampachtig vast te houden aan lesmethodes die uitgeverijen meegeven. Laat dingen los, leerlingen leren op hun eigen tempo. Maatwerk leveren is dan soms nodig.”

Joelende leerlingen zijn ondertussen op de achtergrond te horen. “Ze hebben een ME oefening, dat vinden ze geweldig. Ik geef les op een defensie opleiding en op deze manier leren ze ook omgaan met geweld. Het moet wel op een leuke manier gedaan worden.”

Niets anders dan positiviteit, maar als hij iets mag veranderen wil hij graag dat het onderwijs weer meer het onderwijs wordt. “Ik heb nu het idee dat het hele onderwijs steeds meer fungeert als maatschappelijk vangnet. Dat wij het allemaal maar op moeten lossen. Terwijl school dient om mensen iets te leren.”

Zaterdag 7 oktober wordt door de vakjury bekend gemaakt wie leraar van het jaar 2017 wordt.