NAC wint met 1-0 van NEC tijdens de eerste wedstrijd in de finale van play-offs om een plek in de eredivisie.
NAC wint met 1-0 van NEC tijdens de eerste wedstrijd in de finale van play-offs om een plek in de eredivisie. Peter Visser

Verkoop stadion komt te vroeg voor NAC

NAC

BREDA - De door de gemeente aangekondigde verkoop van het Rat verlegh Stadion komt voor NAC te vroeg. Dat geeft voorzitter van de Raad van Commissarissen Joost Gielen aan.

NAC is daardoor niet in staat om zelf het stadion terug te kopen. De club meldt zich ook niet als koper bij de gemeente. “Dat heeft alleen maar zin als je serieus een bod wilt doen”, geeft Gielen aan.

Reden dat de club zich niet meldt? “We zijn nog steeds bezig met een financiële inhaalslag, al ziet ons financiële plaatje er wel gunstiger uit dan verwacht doordat de promotie sneller kwam dan verwacht.”

Koop van het stadion door de club had gepast in het beleidsplan van de club. “Daarin staat dat we baas in eigen huis moeten zijn en dat het zilverwerk bij de club hoort. Het beste zou zijn als het terugkomt bij de voetbalonderneming.” Wanneer had NAC zich dan wel gemeld? “Als 18 oktober 1 december was geweest, was dat wellicht anders geweest.”

Voor NAC staat als een paal boven water dat met een nieuwe eigenaar ook de lasten omlaag moeten, ook al staat dat vanuit de gemeente niet als een hard eis genoemd. “Voor ons zijn die lagere lasten belangrijk. Iedereen weet dat die conditie er is, anders hebben wij liever de gemeente als eigenaar. Daarmee hebben we altijd goede afspraken gemaakt.”

In de lopende verkoopprocedure staat dat de gemeente voor het eind van het jaar duidelijkheid wil hebben over de mogelijke verkoop. Binnen de gemeenteraad is scepsis over de voorwaarde die kopers stellen, namelijk de bouw van extra winkels rond het stadion. Het bemoeilijkt de discussie over het stadion, ziet ook Gielen. “Maar dat is een politieke discussie, waar wij geen partij in zijn. Daar moet de raad zich over uitspreken.”

De suggestie om het stadion te verkopen aan NAC-supporters, ziet Gielen niet als een reële optie. “Ik denk niet dat dat goed gaat met zoveel eigenaars, en ik denk ook niet dat je zoveel mensen kunt mobiliseren.”

Gielen geeft aan dat NAC in goed overleg met de gemeente is. “We gaan kijken wat de belangstelling is, we zitten in elk geval goed aan tafel. Je weet nooit wat er gebeurt.”