Afbeelding
Wijnand Nijs

Haven bij Dok'19 geen voetgangersgebied, maar 'gedeelde ruimte'

Algemeen

BREDA - Het is altijd bomvol voor café Dok19 aan de haven van Breda. Zo vol, dat cafébezoekers soms de weg blokkeren voor voorbijkomende fietsers. Dok19-eigenaar Roger Omers pleitte daarom eerder al om de ruimte voor zijn café van fietsersgebied te veranderen in voetgangersgebied.

Kort voor de zomer startte Omers een petitie waarin hij stelde dat het havengebied moet overgaan van fietsers- naar voetgangersgebied. Deze petitie was een succes; hij werd bijna 1500 keer ondertekend. Deze cijfers werden samen met de standpunten van belanghebbende partijen meegenomen in uitvoerige gesprekken die met de gemeente werden gevoerd. Van fietsersbond tot politie, van ondernemers tot bezoekers. Iedereen heeft zijn zegje gedaan.

Onder de aantrekkende populariteit van het havengebied kon geen van de partijen meer uit. “We zijn blij dat we kunnen constateren dat de haven bruist en dat er veel gebruik van wordt gemaakt,” laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Maar omdat deze ruimte voor iedereen is, zal hij ook met elkaar gedeeld moeten worden.”

De oplossing is nu dat iedereen wat meer rekening houdt met elkaar, aldus de gemeente, die de Haven benoemt tot 'shared space'. “De ondernemers moeten de verantwoordelijkheid nemen om hun personeel en bezoekers te waarschuwen voor fietsers op dit pad,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “Van fietsers wordt verwacht rekening te houden met de wandelaars en de terrassen.”

Deze ‘shared space’ moet de beste oplossing zijn voor alle betrokken partijen.“Binnenkort wordt er een campagne gelanceerd waarmee we mensen erop attenderen dat er shared space is in dit gebied.”

Uiteindelijk gaat er dus geen voetgangersgebied komen, zoals Roger Omers wel graag had gezien. “Eigenlijk blijft het hetzelfde als nu,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “We gaan café-eigenaren zeker niet bekeuren of op hun vingers tikken als er bezoekers op de weg staan. Iedereen moet gewoon een beetje rekening met elkaar houden.”

Omers is toch tevreden over de oplossing, laat hij weten. "We zijn erg blij dat de gemeente in samenwerking met ons en de andere ondernemers een mooie oplossing heeft gevonden waar verkeersdeelnemers en terraspubliek goed samen kunnen gaan. Ook zijn we erg blij met het feit dat we vanuit de gemeente te horen hebben gekregen dat ze strenger zullen gaan handhaven tegen scooters en andere gemotoriseerde voertuigen, want die mogen er in de eerste plaats al niet komen."