De herdenking van de Kristallnacht in Breda, zaterdag 9 november 2013. foto Jorgen Janssens
De herdenking van de Kristallnacht in Breda, zaterdag 9 november 2013. foto Jorgen Janssens

Ad van Liempt spreker bij Kristallnachtherdenking Breda

Algemeen

BREDA - Ad van Liempt, journalist en schrijver, is een van de sprekers tijdens de jaarlijkse Kristallnachtherdenking op 9 november in Breda.

Door Michael Janiec

Van Liempt gaat tijdens de herdenking in op het belang van verhalen vertellen voor het historisch bewustzijn en de nut ervan in de huidige tijd. Het thema van dit jaar: ‘Verhalen sterven niet’, wil de jongere generatie bewust maken van wat zich destijds voltrok. Om 17.30 uur start de herdenking, met een bijeenkomst bij het Joodse monument in het Wilhelminapark.

De herdenking blikt terug op de Kristallnacht van 1938, waarbij in de nacht van 9 op 10 november in heel Duitsland, evenals delen van Oostenrijk, Joden werden aangevallen en brand werd gesticht bij vele synagogen. Het belang van verhalen vertellen speelt een grote rol bij deze herdenking. Stichting Kristallnachtherdenking uit dit onder andere door een link te leggen met hedendaagse discriminatie van minderheden.

Ook spreekt Philip Soetan, de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Breda, over z’n eigen leven. Later op de avond spreekt ook de Bredase burgemeester Depla. Tijdens de herdenking staan ook bezoeken aan de kathedraal in Sint Janstraat, evenals de synagoge in de Schoolstraat op de planning. Tussendoor zijn er optredens van theatergroep BST, het koor Tegen de Wind Mee en als afsluiting yiddische live-muziek door A Kholem in het Hijgend Hert.

Overdag worden er nog twee films  vertoond in Chassé Cinema. Om 13.30 uur de documentaire ‘Ik alleen in de klas’ van Karin Junger voor leerlingen van het Cingelcollege en om 15.00 uur de film Ida van Pawel Pawilkowsky. De films zijn voor iedereen gratis toegankelijk, wel is het nodig om van tevoren te reserveren.

Volgend jaar  in 2018 is het  80 jaar geleden dat de Kristallnacht  plaatsvond. De Stichting gaat op zoek naar verhalen van joodse burgers die uit Breda zijn weggevoerd tijdens de oorlog. Mensen die hierover informatie hebben, kunnen zich bij de Stichting Kristallnachtherdenking Breda melden.

Het totale programma duurt tot ongeveer 22.00 uur.