Het huis waarvan vastgoedondernemer Jan Hoppen in 2010/2011 de bouw startte is eind 2017 eindelijk bewoond.
Het huis waarvan vastgoedondernemer Jan Hoppen in 2010/2011 de bouw startte is eind 2017 eindelijk bewoond. Bregje Kop

Na zeven jaar heeft het ‘Hoppen-huis’ een bewoner

Algemeen

BREDA - Het veelbesproken pand  aan de Schutsestraat in Prinsenbeek waarvan HEJA-eigenaar Jan Hoppen in 2010/2011 de bouw startte, is na zes jaar verkocht. De nieuwe eigenaar woont er al gedeeltelijk in.

Ruud Schoone, eigenaar van Schoone WOONwensen in Zevenbergen, is de nieuwe gelukkig eigenaar. Hij kocht het pand in februari, nadat het in december afgelopen jaar te koop kwam voor €750.000. Hij verwacht nog eens zo’n bedrag te besteden om het helemaal naar wens af te bouwen.

Hoppen startte met de bouw van het pand, dat een inhoud heeft van 3.680 kubieke meter, kort voordat zijn bedrijf HEJA door de economische crisis in zwaar weer kwam en uiteindelijk failliet ging. Hij kon het huis, dat het eerste energieneutrale huis van Breda moest worden, daardoor niet afbouwen. Sindsdien stond het leeg.

De nieuwe eigenaar begon met afbouwen in mei. “Eigenlijk moest alles nog gebeuren. De helft van de kozijnen bijvoorbeeld zat er niet eens in.” Schoone had al langer interesse in het pand, ook voordat het op de markt stond. “We zagen steeds wel dat de bouw stil stond. Ik had al eerder wat inzage gehad en gehoord over de bijzondere architectuur van het pand. Toen het op de markt kwam zijn mijn partner, Jorg Braat, en ik er meteen opgedoken.”

In de originele bouwplannen stonden onder andere een bioscoop en een zwembad gepland. “Dat zwembad hebben we erin gelaten, maar ik ben niet zo’n bioscoopfan. Ik denk dat dat een bruin café of iets dergelijks gaat worden.” Schoone en zijn partner gaan met zijn twee in de tien kamers tellende villa wonen. “We houden wel wat ruimte over, ja. Maar ik ben opgegroeid in een gezin waarin we in een oud herenhuis woonden. Daar waren ook ruimtes over.”

Het huis aan de Schutsestraat was tijdens de bouw het gesprek van de dag. Nadat er zo’n zes jaar niet werd gebouwd, vroegen dorpsbewoners zich lang af wie er intrek zou nemen in dit immense huis.