Jack Zagers, Miriam Haagh, Bert Pauli en Nico van Os tijdens de presentatie van Logistics Community Brabant bij NHTV.
Jack Zagers, Miriam Haagh, Bert Pauli en Nico van Os tijdens de presentatie van Logistics Community Brabant bij NHTV. Wijnand Nijs

Zorgen deel raad om gat van tien miljoen in begroting Logistics Community Brabant

Politiek

BREDA - Drie miljoen euro subsidie in vier jaar voor de Logistics Community Brabant gaat er komen. Dat werd duidelijk tijdens de oordeelsvormende sessie donderdagavond. Duidelijk werd ook dat de verschillende fracties meer zekerheid willen over de financiering.

Caspar Rutten (CDA) was stellig. “We hadden liever gezien dat de begroting rond was, maar we snappen dat eerste stap gezet wordt.” Die stappen zijn niet zonder risico, stelde hij. “We missen nog tien miljoen, dat is meer dan de helft. Willen goede milestones en dat er no go-momenten komen.” De reden: “Het gaat erom dat je voor ogen houdt dat het mis kan gaan.”

Logistics Community Brabant (LCB) moet een netwerk worden van bedrijven en onderwijsinstellingen. Uitvalsbasis van het netwerk wordt een kenniscentrum op de NHTV-campus in Breda. Naast NHTV participeren ook Nederlandse Defensie Academie, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit van Tilburg zich in LCB. Het instituut moet antwoorden op vragen uit vooral het MKB formuleren.

Peter Elbertse (Fractie Elbertse/Groeneweg) zag wel wat in de door Rutten voorgestelde milestones. Hij verwees naar Dinalog. “Daar hebben we verlies op geleden. Is niet geworden wat we hadden gehoopt. In vier jaar is ons geld er door als het niet werkt.”

Wethouder Miriam Haagh noemde  de opmerkingen over de risico’s zeer terecht. “Ze zitten erin. Maar door ze van tevoren te formuleren, blijven we er scherp op.” Haagh stelde dat er verschillende meetmomenten zijn benoemd, de zogenaamde KPI’s (Key Performance Indicatoren). “Als het na twee jaar niet in de richting gaan van de KPI’s, gaan we niet vier jaar afwachten.” Ze merkte bovendien op dat Breda met de provincie, die eveneens 3 miljoen beschikbaar stelt, samen optrekt in de subsidieverstrekking. “Zodat we niet andere eisen opstellen.”

Naast opmerkingen over de financiën, maakte partijen opmerkingen over - het gebrek aan - duurzaamheid (GroenLinks, gaat ook tegen stemmen), de gewenste stadsdistributie (BOB, dient daarvoor een motie in) en de manier van financiering. Die laatste vraag kwam van Elbertse. “Waarom uit de algemene reserve? Waarom niet keuzes maken? Nu plussen we de risico’s op.”

Haagh noemde de financiering de meest logische, daar het project ook al in het bestuursakkoord was benoemd, weliswaar zonder bedragen. Waarop Elbertse kansen zag voor moties tijdens de verdere behandeling van de begroting. “Mogen andere moties ook uit algemene middelen gefinancierd?”

Dat antwoord kwam niet deze donderdag. “Die schuif ik door naar komende week”, stelde voorzitter Sven Planken.