Afbeelding
Addo Sprangers

Open Monumentendagen trekken veel volk

Cultuur

BREDA - ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Aldus luidde dit jaar het thema van de dit weekeinde gehouden Open Monumentendagen. In Breda mocht het festijn meer dan geslaagd worden genoemd. Duizenden belangstellenden maakten gebruik van de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen van anders veelal niet toegankelijke gebouwen voor het publiek.

Twee dagen lang vonden er volop activiteiten plaats in onder andere het Bredase stadscentrum. De Grote Kerk is en blijft een belangrijke publiekstrekker, zo bleek wel uit de vele bezoekers die er een kijkje kwamen nemen. Wie niet opzag tegen een klim via de trappen van de Toren, was helemaal spekkoper. Leden van het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB) luidden er de Grote Klok en gaven uitleg over klok en klepel. Stadsbeiaardier Paul Maassen bespeelde niet alleen het carillon, ook gaf hij bezoekers op zestig meter hoogte een uniek kijkje in de beiaardierscabine.

Ook de in de binnenstad gelegen Waalse Kerk en Lutherse Kerk mochten zich verheugen in veel belangstelling, net als het altijd pittoreske Begijnhof. De vroegere woonplek van de Bredase begijnen moet welhaast een van de meest gefotografeerde monumenten zijn geweest tijdens de Open Monumentendagen. Veel bezoekers lieten zich daarbij niet de kans voorbijgaan om meteen ook een bezoekje aan het Begijnhof Museum te brengen. Wie besloot om ook nog even aan te wippen bij de prachtige Sint Antoniuskathedraal in de Sint Janstraat, kreeg daar als extra bonus meteen nog even de laatste editie van de ambachtelijke markt Marché Hoezee van dit jaar in de schoot geworpen.

In het Huis van Brecht aan de Cingelstraat was er speciaal ter gelegenheid van de viering en herdenking van 350 jaar Vrede van Breda een posterexpositie te zien. Wie benieuwd was naar hoe een brouwerij precies werkt, was in de Boschstraat aan het juiste adres bij café De Beyerd dat sinds 2004 over een eigen huisbrouwerij beschikt. Piet de Jongh en zijn zoons Orso en Mikel brachten daarmee na een kleine 400 jaar het brouwersambacht terug in de straat, want in 1628 al werd in de Boschstraat brouwerij De Drie Hoefijzers opgericht. Een ander stukje cultuur was te vinden bij de Vishal, waar Pien Storm van Leeuwen haar poëzie voordroeg. In de voormalige schuilkerk aan de Waterstraat, tegenwoordig theater De Avenue, was er een Surinaams-Antilliaans programma rond 350 jaar Vrede van Breda, met onder meer dans- en toneelvoorstellingen.

Ook buiten het centrum was er van alles te doen. Boerderij Wolfslaar bijvoorbeeld presenteerde beide dagen de tentoonstelling ‘Zonder boer geen voer; 6.000 jaar landbouw in West-Brabant’. Op zondag mocht het publiek er zelf de handen uit de mouwen steken tijdens diverse landbouwactiviteiten. In de wijk Belcrum sloegen diverse festivalorganisatoren, waaronder STEK en Podium Bloos, de handen ineen met het gloednieuwe Live Art Festival La Breda. In Ulvenhout ten slotte stonden voor het publiek de deuren open van het museum van Heemkundekring Paulus van Daesdonck, gevestigd in een karakteristieke boerderij uit 1903.