'Ik ga het dak ontstoppen met een plopper, mag dat?' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Levien den Boer

'Ik ga het dak ontstoppen met een plopper, mag dat?'

BREDA - De hevige regenval van donderdagmiddag en -avond heeft op verschillende plaatsen in Breda voor overlast gezorgd. In de meeste delen van de stad zijn straten onder gelopen omdat de riolering de hevige regenval in korte tijd niet kon verwerken.


Het waterballet leidt soms tot opmerkelijke taferelen. Zoals deze op de foto. Een man probeert op het dak van de Albert Heijn het water richting afvoer te krijgen. Met een gootsteenontstopper staat hij in regenpak te kijken naar zijn zelfbedachte (?) oplossing. Of zou het de baas zijn geweest die het een goed idee vond? De kans op succes lijkt niet heel groot.

Met filmpjes: Straten onder gelopen in Breda
Breda Barst: Pompen of verzuipen. Wie helpt het festival van het water af?

Bij de brandweer zorgde de hevige regenval voor tientallen meldingen van wateroverlast. "Het is ontzettend druk geweest", geeft woordvoerder Marieke van Wijk aan. "Het gaat dan om kelders, platte daken en ondergelopen straten."

In de gemeente Breda moest de brandweer bij vijf ernstigere gevallen in een uur tijd in actie komen, onder meer in Prinsenbeek. "Ons criterium is dat we in actie komen als de veiligheid in het geding is. Dus als er gevaar voor kortsluiting bestaat of als het verkeer vastloopt." De meldingen kwamen niet alleen uit Breda. "Maar uit de hele regio. Het zwaartepunt van de bui lag boven West-Brabant."

Advies
Voor mensen die vaker met wateroverlast te kampen hebben, heeft ze een advies. "Het allerbelangrijkste: je tuintje van groen en gras voorzien en niet alleen van tegels. Het water moet weg kunnen lopen in de grond en niet alleen in het riool. Alleen heb je aan dat advies nu niks, dat weet ik."