Afbeelding
Addo Sprangers

Ministerie keurt fusie AlleeWonen en WEL goed

Economie

BREDA - De fusie van AlleeWonen en Woonstichting Etten-Leur (WEL) komt steeds dichterbij. Zeker nu  minister Ronald Plasterk (Wonen en Rijksdienst) goedkeuring heeft gegeven aan hun fusieplannen.

Het is voor de woningcorporaties volgens eigen zeggen ‘een belangrijke mijlpaal’ in het traject om per 1 januari 2018 te fuseren. De Ondernemingsraden brengen nog een advies uit en beide corporaties zijn nog in gesprek met de vakbonden over een sociaal plan.

Bestuurders Tonny van de Ven (directeur AlleeWonen) en Karo van Dongen (directeur WEL) geven aan dat de goedkeuring door de minister een belangrijke mijlpaal is. “Alle voorbereidingen kunnen nu verdere invulling krijgen, zoals het inrichten van de nieuwe organisatie.”  

Eerder gaven de betrokken gemeenten (Breda, Etten-Leur en Roosendaal) en de drie huurdersorganisaties groen licht voor de beoogde fusie. Er komt volgens Van de Ven en Van Dongen veel bij kijken. “Een fusie moet je zorgvuldig voorbereiden. Daar sorteren we al langere tijd samen op voor. Maar nu we dit positieve bericht gekregen hebben, kunnen we er écht voor gaan. Onze huurders merken dit vanaf april 2018, dan treden we als één corporatie naar buiten.”

De nieuwe organisatie krijgt een nieuwe naam. Daarvoor werd eerder dit jaar al een prijsvraag uitgeschreven onder huurders.

De fusie biedt WEL en AlleeWonen - samen goed voor zo’n 22.500 huurwoningen in Etten-Leur, Breda en Roosendaal en 150 woningen in de gemeente Moerdijk -  veel schaalvoordeel. Zo kan op ondersteunende diensten bespaard worden, evenals op de eigen bedrijfshuisvesting.

Daarnaast biedt de fusie meer toekomstbestendigheid én investeringskracht, zo verwachten WEL en AlleeWonen. De verwachting is namelijk dat de fusie de corporaties op termijn maar liefst vier miljoen euro per jaar gaat opleveren. Dat geld wordt onder meer gebruikt om huurverhoging te matigen, meer nieuwe woningen te bouwen en meer woningen energiezuinig te maken. WEL en AlleeWonen hebben met de huurdersverenigingen en gemeenten afspraken gemaakt over de prestaties van deze nieuwe corporatie.