Logo bredavandaag.nl

Stijn: Reactie Zara Breda op passen vrouwenkleding discriminerend

BREDA - Bredanaar Stijn Koijen kocht vorige week vrijdag dameskleding bij de Zara in Breda. Een medewerkster van de Zara sprak hem aan op het passen en kopen van dameskleding. Stijn voelde zich gediscrimineerd en deed aangifte. Ook plaatste hij zijn verhaal op Facebook en dit ging meteen viral.


In zijn post omschrijft hij wat er gebeurde. "Nou kijk, je bent natuurlijk gewoon een heer, dus is het niet de bedoeling dat je bij de dames afdeling rondloopt. Mocht je nou écht per se kleding van de damesafdeling willen, dan moet je dat meenemen naar de herenafdeling en daar passen."

Naar aanleiding van het verhaal van Stijn is Jorrit Nuijens, raadslid van GroenLinks in Amsterdam, een actie gestart. Bij deze actie hebben mannen kleding gepast bij de vrouwen kleedkamer en andersom. De demonstratie was niet erg druk bezocht, maar kreeg wel aandacht.

Stijn zelf vindt het hartstikke leuk dat iemand van GroenLinks een actie op touw heeft gezet. “Ik hoorde dat hij deze actie mede door mijn voorval bij de Zara is begonnen. Ik vind het echt super dat zoiets gebeurt.” Stijn zelf is niet bij de demonstratie aanwezig geweest. “Ik heb ook geen contact gehad met Jorrit Nuijens,” vertelt Stijn.

Hij merkt dat zijn Facebookbericht veel losmaakt. “Ik heb echt enorm veel reacties gekregen en 95% daarvan was positief, dat vind ik erg fijn. Veel mensen zeiden ook dat ze zich in mijn probleem herkennen.”

De enige waarvan Stijn geen reactie heeft gehad is de Zara zelf. “Ik vind het echt zo slecht dat ze niets van zich hebben laten horen. Ze vertellen overal dat ze zoveel mogelijk proberen te doen, maar ik merk daar niets van.”

Stijn heeft digitaal aangifte gedaan tegen Zara. Hij voelde zich namelijk gediscrimineerd door het personeel van de winkel. Ook vindt er binnenkort een gesprek plaats tussen het COC (Nederlandse belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders), Zara en Stijn. “Ik heb nog geen idee wanneer dit gesprek precies plaats gaat vinden.”

Bij Zara kon vrijdag niemand reageren. Tegenover Metro gaf moederbedrijf Inditex aan het voorval te betreuren. “We zijn immers een diverse en multiculturele onderneming, en kunnen geen discriminatie tolereren."

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief