NAC boekt de eerste zege van 2017-2018. In een kolkend Rat Verleghstadion wordt Groningen met 2-1 geklopt. Peter Visser

Het recept dat NAC de eerste voltreffer opleverde (foto's en video)

BREDA – Na weken van puntverlies in het laatste half uur van de wedstrijd, was het NAC nu dat uitgerekend in die fase van de partij de wedstrijd naar zich toe trok en Groningen met 2-1 versloeg. Het recept? De krachten beter verdelen over de wedstrijd.

Het lijkt inmiddels een vast recept bij wedstrijden van NAC: fluitsignaal van de scheidsrechter, tien jongens in een geel shirt die vijf minuten als doldwazen over het veld rennen en vervolgens het tempo wat verlagen. Ook tegen FC Groningen begon de wedstrijd zaterdagavond zo.

NAC hield het overwicht in de eerste helft. Net als tegen Sparta, waar hetzelfde recept werd gehanteerd. Het enige wat NAC deze keer echter vergat toe te voegen waren doelpunten. Hoewel de thuisploeg veel in de aanval was en kansen creëerde, miste de eerste helft nu de finishing touch. Een schot van Thomas Agyepong raakte het zijnet en Menno Koch mikte zijn kopbal net over. NAC smeet niet met krachten in de eerste 45 minuten. Iets wat later in de wedstrijd goed van pas kwam.

Toch werd het recept dit keer drastisch omgegooid vergeleken met de eerste vier wedstrijden. Waar in het begin van seizoen de punten steevast werden weggegeven na een uur voetballen, was het nu Rai Vloet die er voor zorgde dat er genoten kon worden na het harde werken.

De eerste treffer van de middenvelder werd tot stand gebracht door een geweldige pass van Angelino. Bij zijn tweede treffer maakte Vloet handig gebruik van de voordeelregel en verdubbelde hij de voorsprong binnen enkele minuten na de openingstreffer: 2-0.  Een ontlading van jewelste was te zien op de NAC-bank, waar trainer Stijn Vreven bijna het wereldrecord verspringen verbeterde en enkele meters in het veld stond.

Toch maakte NAC weer de bekende fout door te veel achteruit te leunen en niet meer door te jagen. Het kan worden gezien als slim, omdat je zo niet onnodig met krachten smijt, maar Groningen maakte daar handig gebruik van. Het wisselde aanvallend en kwam twintig minuten voor tijd terug in de wedstrijd via Mahi.

Vreven greep in door in de aanval nieuwe energie binnen de lijnen te brengen. Giovanni Korte en Richelor Sprangers kwamen in de ploeg voor Thierry Ambrose en Agyepong, beide moe gestreden. Het zorgde er voor dat Groningen sneller werd gestoord in de opbouw. Het bleek uiteindelijk genoeg voor de eerste drie punten van het seizoen. Hele belangrijke punten.