Breda Barst, zondag 17 september.
Breda Barst, zondag 17 september. Wijnand Nijs

Breda Barst: Belgische pop, Bredase talenten en bekertjes

Cultuur

BREDA- De eerste dag Breda Barst zit erop, een nieuwe dag is begonnen. BredaVandaag geeft je de updates van de zondag.

Door Manoek Lambregts

13.30 uur
Na een volle festivaldag met hoogtepunten van punkbank Brutus, het euforische electronische duo Compact Disk Dummies of de aan een stuk door goede new wave van Whispering Sons ontwaakt het Valkenberg weer.  De eerste vrijwilligers wandelen – al dan niet brak – door het park of zijn weer aan het werk. De Spaanse Kraag is omgetoverd tot quizkroeg voor het eerste opwarmprogramma, rockband Revölvö is aan de soundcheck begonnen en de eerste frietjes gaan de frituurpan in. Een paar dapperen staan in een kring voor de wijnbar.

Zaterdag kwam het festival wat langzaam op gang. Donkere wolken hingen boven Breda en hoewel het bier precies hetzelfde smaakt ongeacht het weer, is het minder uitnodigend natuurlijk. Deze zondag schijnt het zonnetje, is het blauw van de lucht te zien en dat merk je ook aan de bezoekers die al vroeg naar hartje Breda komen. Ze maken zich klaar voor onder andere optredens van de fijngevoelige en theatrale singer-songwriter Tamino, het grof gitaarspel en de cult-uitstraling van Cocaine Piss of de psychedelische folkrock van My Baby. Zoals altijd is er voor ieder wat wils.

14.00 uur
Sabbardeya opent de tweede dag van Breda Barst op het hoofdpodium. Ze wonnen, net zoals At First en The Spvrk, de voorrondes in Mezz met als prijs: je plekje op Breda Barst. Je hoort geschreeuw tegenover lieflijk gezang, vuige synths en loeiharde drums. Iedereen die één voet op het festival heeft gezet is wakker geschud en klaar voor de dag. Het werkt als een soort kop koffie, maar dan voor de muziekliefhebber.

15.30 uur Backstage is een kleine geluidsinstallatie opgebouwd. De eerste speculaties gaan rond: komt singer-songwriter The Martial weer optreden net zoals vorig jaar? Drie sprekers gaan achter de microfoon staan en spreken de vrijwilligers toe over het harde werk dat voorafgaand het festival moest gebeuren. ‘Ik stond op de vlonder voor een foto van het water bij het plein met het beeld,’ zegt Jurgen Blommaerts, de voorzitter van Breda Barst. ‘Toen ik eraf stapte dreef het weg. Ongelooflijk. Bij veel mensen zou de moed in de schoenen zingen, maar je cancelt je festival toch niet door regenval.’

‘Ik heb huilende mensen aan de telefoon gehad over hoe dit festival gedragen wordt door vrijwilligers,’ vervolgt Jurgen. Het wordt nog spannend of we alles kunnen betalen omdat we nieuwe vlonders hebben aangelegd, dus mensen: drink een biertje extra.’ Daarna is er inderdaad weer een korte live-sessie, dit keer van singer-songwriter Anne Nederhoed. Ze staat later op de dag, om 17.45 uur, nog op het Foodcourt podium.

 

16.15 uur
Op het podium van December Tapes staan deze zondag Bredase talenten. Zo ook het duo Little Symphonies. Het eerste live optreden van deze jonge muzikanten Tom Gudde (There There) en Maxim Ventulé. Gevoelige liedjes als een rustpunt tussen het gitaargeweld. Ondanks geronk uit het achterveld boeiden de twee voorbijkomend publiek om even stil te staan luisteren. Dit podium verdient een terugkomst komend jaar.

19.00 uur
Tientallen kinderen wurmen zich door het publiek, of graaien zelfs in de prullenbakken. Ze hebben één doel: zo veel mogelijk bekertjes verzamelen. Grote kans dat ze het voor pa en ma doen, die rustig met hun biertje bij een podium staan, want bij elke 25 ingezamelde stuks krijg je er een consumptiebon of zakje chips voor terug. En het werkt, want op niet-inleverbare dingen na, is het park schoon.

Om zeven uur ’s avonds gaat de derde container dicht. ‘Zo, deze is vol,’ zegt een van de vrijwilligers. ‘Dit is de eerste van vandaag, de derde van het weekend.’ Ze lopen op schema, want vorig jaar rond deze tijd was ongeveer dezelfde hoeveelheid opgehaald.

23.00 uur
My Baby heeft net de laatste noten van hun psychedelische bluesrock gespeeld en daarmee is Breda Barst 2017 voorbij. Er zijn weer genoeg harten veroverd door de muzikanten. Hardrockband Revölvo zorgde aan het begin van de dag voor de juiste hoeveelheid energie en pit en singer-songwriter Tamino kreeg het veld voor het hoofdpodium muisstil met zijn theatrale nummers. Ook Orange Skyline wist te overtuigen met hun poprock, maar eigenlijk hebben ze al eerder overtuigd: een groep fans staat frontrow woord voor woord mee te zingen met alle nummers die de groep speelt. Het was een fijne dag, met zon en geen spatje regen. Je kunt zeggen dat het goed is dat die 50.000 liter water eerder in het park is gevallen, en niet vandaag, anders hadden we alsnog terug moeten kijken op een verzopen editie.