Afbeelding
Screensot Dumpert.

Knokpartij: Drie leerlingen niet meer welkom op Scala

Algemeen

BREDA – Scala heeft drie leerlingen van school gestuurd naar aanleiding van de vechtpartij waarbij anderhalve week geleden een jongen van dertien in elkaar werd getrapt. Vorige week werd door het Newmancollege een leerling van school gestuurd.

“Het klopt dat er drie leerlingen zijn waarvan wij hebben gezegd dat zij beter op zoek kunnen gaan naar een andere school”, vertelt Kees van Steen, directeur van het Scala. “Maar daar is de vechtpartij niet de enige reden voor. Het heeft overigens wel meegespeeld in ons besluit.”

Volgens Van Steen zat een van de leerlingen al in een traject om eventueel van school gestuurd te worden, omdat het studieniveau te hoog was. “We hebben gekeken naar het functioneren van deze leerlingen gedurende hun hele schoolperiode en zij zaten niet op het niveau dat past bij Scala.”

Op de beelden die zijn gemaakt van de vechtpartij heeft de school vier van hun leerlingen herkend. De vierde jongen is al wel geschorst, maar (nog) niet verwijderd.

“Er wordt bij die leerling nog precies onderzocht hoe en wat”, vertelt Van Steen. “We gaan liever in gesprek met de ouders en komen samen tot een oplossing, dan dat we de leerling eenzijdig wegsturen.”

Volgens de directeur is de kans namelijk groot dat de leerling door zo’n eenzijdige wegsturing tussen wal en schip valt. “Daar heeft de samenleving ook niets aan. We zoeken daarom naar een oplossing waarmee de samenleving uiteindelijk ook gebaad is.”

De school zegt geen speciale acties te ondernemen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. “Er hoeft geen aanleiding te zoals de vechtpartij te zijn om actie te ondernemen, dat doen we namelijk altijd al”, zegt Van Steen. Maar volgens hem kun je voorvallen als deze natuurlijk nooit helemaal voorkomen. “Dit soort dingen gebeuren vaak buiten school, daar hebben wij weinig grip op.”

Volgens de directeur heeft de school wel een belangrijke verantwoordelijkheid. “We moeten altijd verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in school. Daar doen we alles aan.”