Afbeelding
Wijnand Nijs

Graphic Matters blaast gigantische vluchteling op in Haven

Cultuur

BREDA - Grafisch festival Graphic Matters heeft woensdagmiddag een gigantische vluchteling opgeblazen in het Spanjaardsgat. Letterlijk. Met lucht. Het gaat om het metershoge kunstwerk Inflatable Refugee, dat voor het eerst in Nederland te zien is. De vluchteling was eerder te gast in Venetië.

Met het kunstwerk willen kunstenaars Schellekens & Peleman aandacht vragen voor migratieproblemen, die aan de orde van de dag zijn en iedere avond het journaal vullen. “Toch blijft het vluchtelingenprobleem voor veel Nederlanders een ‘ver-van-mijn-bed-show’.”, aldus de kunstenaars.

Schellekens & Peleman maakten een zes meter hoog opblaasbaar figuur die een zittende vluchteling voorstelt. “Ze kozen er bewust voor om de Inflatable Refugee uit te vergroten tot gigantische proporties. Hierdoor is de vluchteling groot genoeg om tot ver voorbij de horizon te kijken, zonder gedwarsboomd te worden door grenzen of ontbrekende documenten”, geeft festivalorganisatie Graphic Matters aan.

Het festival voor grafisch ontwerp benaderde de Belgische kunstenaars voor het naar Nederland halen van de ‘vluchteling’. “Zijn grootte vertelt iets over hoe het Westen naar hem kijkt. Vertegenwoordigt hij een kans of een probleem?”, aldus de aankonding. De opblaasfiguur is gemaakt van hetzelfde materiaal als de boten die door mensensmokkelaars gebruikt worden om de overtocht te maken.

Grahpic Matters begint vrijdag 22 september en duurt tot en 22 oktober. Op verschillende plaatsen in de stad, onder meer in het voormalige Breda's Museum, zijn tentoonstellingen.