de gemeenteraad vergadert, donderdag 7 september 2017. Het is de eerste keer dat de raad op deze nieuwe wijze bijeen is.
de gemeenteraad vergadert, donderdag 7 september 2017. Het is de eerste keer dat de raad op deze nieuwe wijze bijeen is. Wijnand Nijs

Zorgen VVD over salafisme in Breda

Politiek

BREDA - De Bredase VVD maakt zich zorgen over de toename van het salafisme in Breda. De fractie wil van het college weten wat er bekend is van aanhangers van deze conservatieve stroming binnen de islam in Breda en wat hun rol is bij islamitische instellingen in Breda.

Vragensteller Rick Zagers verwijst naar het jaarrapport van de AIVD, waarin gesteld wordt dat salafistische jongeren steeds vaker voet aan de grond proberen te krijgen binnen meer gematigde islamitische instellingen. Hiervoor zouden ze zelfs geweld gebruiken, citeert Zagers het jaarrapport.

“Ook zou een deel van deze salafistische jongeren zich actief bezighouden met het ronselen van meer gematigde moslims en bijvoorbeeld vluchtelingen. De Bredase VVD is van mening dat dit soort gedrag onwenselijk is in Breda en ook al worden er niet altijd strafbare feiten gepleegd kan dit wel een gevaar vormen voor de samenleving.”

De Bredase VVD wil dat de gemeente, samen met de Bredase islamitische organisaties, in gesprek gaat om te kijken hoe hier in Breda mee kan worden omgegaan. “Zo mag het nooit zo zijn dat bepaalde salafisten geweld of intimidaties gebruiken om mensen over te halen, te overtuigen en te bekeren.”