Logo bredavandaag.nl
Gert-Jan van Linschoten

‘s Ochtends in het bos: hardlopen of wegrennen?

BREDA - De vrouw die afgelopen zaterdagochtend tijdens het hardlopen in het Mastbos is aangerand, probeert nu andere hardloopsters te waarschuwen. Want is het nog wel veilig om op rustige tijdstippen als vrouw in je eentje te gaan hardlopen in een bos?


Volgens Eric Passchier, woordvoerder van de politie, wil de politie vooral niet belerend overkomen. Daarom wil hij namens de politie ook niet zo snel uitspraken doen over wat zij vrouwen aanraden te doen of niet. “Als ik uit mijzelf spreek, en dus niet vanuit de politie, zou ik vrouwen afraden om in het donker in hun eentje in een bos te gaan hardlopen, maar dat is mijn persoonlijke mening. Het is een risicoafweging die je voor jezelf moet maken.” De politie zal er volgens Passchier alles aan om dit soort misdrijven aan te pakken, maar het valt helaas nooit te voorkomen.

Of vrouwen nou echt veel banger geworden zijn is volgens Janneke Luitjes, medewerker van Runnersworld en organisator van de Ladies Run Breda, maar de vraag. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit vrouwen heb gehoord die bang zijn geworden om ‘s ochtends vroeg te gaan hardlopen door dit soort berichten.” Luitjes zelf loopt nog gewoon in haar eentje in het bos op rustige momenten. “Zodra het écht donker wordt ga ik wel wat meer op de weg lopen, maar dit doen mannen volgens mij ook gewoon.”

Rian Jonkers, hardloopster en trainster bij SPRINT, laat zich ook niet bangmaken. “Als ik me daardoor weg moet laten jagen, dan kan ik nooit meer hardlopen.” Jonkers loopt al heel erg lang hard en heeft de raarste dingen meegemaakt. “Het is me al meerdere keren overkomen dat een man langs de kant met zijn broek op zijn enkels stond en naar me schreeuwde, maar gelukkig is nooit een van die mannen achter me aan gegaan.” Jonkers geeft momenteel training aan een groep met jonge meiden. “Tegen hen zeg ik dat ze altijd samen moeten gaan hardlopen. Je weet maar nooit.”

Bossen zijn beruchte plaatsen als het gaat om aanrandingen, gelijkertijd zijn het populaire plekken voor hardlopers. Boswachter Anneke Oomes wil niet meedoen aan bangmakerij. “Hardlopers moeten zelf weten of ze naar het bos gaan ja of nee.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief