Het braakliggende stuk terrein waar eventuele kopers van het NAC-stadion retail zouden willen ontwikkelen.
Het braakliggende stuk terrein waar eventuele kopers van het NAC-stadion retail zouden willen ontwikkelen. Wijnand Nijs

Actie SP Breda tegen mogelijke komst winkels bij NAC

Economie

BREDA - SP Breda komt in actie tegen de mogelijke komst van nieuwe winkels bij het NAC-stadion als onderdeel van de verkoop van het NAC-stadion. De partij voorziet dat nieuwe winkels daar een bedreiging vormen voor voor omliggend wijkwinkelcentra.

Sinds de opening van Stada Stores nabij het NAC-stadion in 2013, hebben veel winkeliers hun omzet zien dalen, stelt de SP. Ook zijn er winkels verdwenen, aldus de socialisten. Eerder uitten verschillende winkelcentra in de Haagse Beemden en Prinsenbeek al hun zorgen

Voor SP Breda reden een enquête onder inwoners en winkeliers te starten. Deze week trekt de partij Prinsenbeek en de Haagse Beemden in om het gesprek aan te gaan. “De komende weken volgen Princenhage, Tuinzigt, Heuvel en Hoge Vucht.  Online kan de vragenlijst nu al voor al die wijken en dorpen ingevuld worden.”

Fractievoorzitter Bas Maes in een persaankondiging van de actie: “Hoe groter de respons des te moeilijker kan de gemeente later dit jaar bij een besluit over de verkoop,  voorbij gaan aan de terechte zorgen.”

Dinsdag 24 oktober is er  van 19.30 tot 22 uur in ’t Kraaiennest een actiebijeenkomst.  Daar worden de tussentijdse resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Later dit jaar neemt de gemeenteraad waarschijnlijk een beslissing over de verkoop van het NAC-stadion. De raad ziet in verkoop de beste optie om de 'vernauwende band' tussen de gemeente en NAC door te snijden.

Door niet meer eigenaar en verhuurder te zijn, wil de gemeente voorkomen dat de gemeente en NAC bij eventuele toekomstige problemen bij de voetbalclub wederom tot elkaar veroordeeld zijn. Een paar jaar geleden werd de huur aangepast door de huurperiode te verlengen.