Afbeelding
Wijnand Nijs

Plannen voor tientallen appartementen Nijverheidssingel

Economie

BREDA - Meerdere eigenaren van panden aan de Nijverheidssingel hebben bij de gemeente plannen ingediend om aan deze singel kantoren te vervangen door appartementen. In totaal gaat het over tientallen appartementen, zowel huur als koop.

Het gaat om de panden 311, 313-315 en 317. Op 311 zit nu het hostel Nightflight, 313-315 is van Sprangers Bouwbedrijf, dat het deels zelf gebruikt en deels verhuurt aan GetBright en Groenewout. 317 is eveneens kantoor. Sprangers wil vanwege groei van het bedrijf verhuizen naar een groter en meer duurzaam gebouw binnen Breda.

Voor hostel Nightflight heeft eigenaar Magis Vastgoed aangegeven het bestaande pand te willen slopen en hier een complex van zes bouwlagen met 22 appartementen te willen realiseren, blijkt uit gemeentelijke stukken. De appartementen moeten circa 60 m2 groot worden en zouden bedoeld zijn voor het middeldure huursegment.

Sprangers Bouwbedrijf diende een plan in voor de sloop van de panden uit 1971 en 1988 en de bouw van een complex met parkeergarage en in totaal ongeveer honderd appartementen. De eerste ontwerpen voorzien in stadsappartementen in het middeldure huur- dan wel koopsegment die variëren in grootte van 50m2 tot 80m2 gebruiksoppervlak (GBO). Het pand zou acht tot vijftien bouwlagen moeten krijgen.

De gemeente verwees dat plan terug naar de tekentafel, maar staat positief tegenover de ontwikkelingen, blijkt uit een eerste reactie van het college. Het college noemt het plan ‘aanvullend ten opzichte van de reeds gerealiseerde en in aanbouw zijnde woningbouwprojecten aan de overkant gelegen Tramsingel.’

Omdat ook buurman Magis Vastgoed plannen heeft voor woningbouw op 311, stelt de gemeente voor een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek te doen naar de ontwikkelingen voor 311 en voor 313-315. “Beide ontwikkelingen kunnen niet los gezien worden van elkaar”, aldus de gemeente.

De projecten zouden elkaar kunnen versterken en verbeteren op gebied van onder andere parkeren, woonprogramma en stedenbouwkundige invulling, constateert de gemeente. “Wij zijn het eens met de gemeente dat het goed is om alles in een keer op te pakken”, laat ontwikkelmanager Lars Paantjens van Sprangers weten. “Mits de partijen het eens worden.”

Wat hem betreft sluit ook de eigenaar van Nijverheidssingel 317 zich aan bij de plannen. Voor dat pand werd eerder dit jaar een een initiatiefvoorstel ingediend om het om te vormen tot woningen. Dat plan is onder voorwaarden goedgekeurd. “Samen moet dat leiden tot een mooi plan voor deze locatie”, hoopt Paantjens.

Paantjens noemt de reactie van de gemeente ‘een mooie kans’ om deze jaren zeventig kantoren te vervangen door panden met meer uitstraling. Het kan nog wel even duren voordat de woningen er staan. “Dit zijn vaak trajecten van jaren”, weet hij uit ervaring.

De panden van Sprangers.