Logo bredavandaag.nl

‘Openbare invalidetoiletten op Grote Markt en Van Coothplein’

BREDA - Breda moet werk maken van het beter toegankelijk maken van de binnenstad voor minder valide bezoekers. Een van de maatregelen die het Platform Breda voor Iedereen voorstelt, is de plaatsing van enkele openbare (invaliden)toiletten.


Deze zouden op strategische punten moeten komen, zoals bijvoorbeeld op de Grote Markt (Stadserf) en op het Van Coothplein, geeft voorzitter Wilbert Willems aan in een brief aan de raad. Het platform hoopt dat de raad tijdens de behandeling van de begroting op 12 oktober geld vrijmaakt voor de aanpak van een vijf punten tellend prioriteitenlijstje.

Het platform stelt naar schatting een miljoen noodzakelijk. “Maar het is voor ons lastig een exacte begroting te maken”, stelt Willems. “We kunnen navragen wat een openbaar toilet heeft gekost in bijvoorbeeld Eindhoven, maar de kosten hangen van veel factoren af.” Wat er mogelijk is, hangt ook af van cofinanciering door bijvoorbeeld de horeca. Die zou volgens Willems bereid zijn mee te denken en mee te zoeken naar financiering. “De toiletten zijn ook geschikt voor vrouwen”, benadrukt Willems, verwijzend naar de discussie over het ontbreken van openbare vrouwentoiletten in stadscentra.

Op de lijst die het platform opstelde samen met Breda Gelijk staan ook de aanpak van het voetgangersdomein in de Molenstraat, routegeleiding voor blinden en slechtzienden in de winkelstraten en de Grote Markt, aandacht voor trottoir op- en afritten en routegeleiding van het station door het Valkenberg naar de Grote Markt. Ook zou gelet moeten worden op de veiligheid en verlichting. “Een mooi station en een mooie entree is niet compleet als de route naar de stad vanaf de Willemstraat niet op orde is”, schrijven de organisaties aan de raad. Ook zou de bestrating in het centrum van Breda op oneffenheden moeten worden nagelopen. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief