Afbeelding

Toch gezinshereniging voor statushouders in Koetshuis Bavel

Algemeen

BAVEL – Er moesten 46 mannelijke statushouders in het Koetshuis aan de Seminarieweg in Bavel komen. Dat was begin dit jaar het plan van de gemeente waartegen de omwonenden van de opvanglocatie in beroep gingen. Nu heeft de gemeente Breda laten weten toch te kiezen voor een gemêleerd gezelschap van jongeren en gezinnen. Maandagavond mochten omwonenden alvast een kijkje nemen in het pand en de eerste ingerichte kamers.

Met stoelen, banken en tafels van de kringloop is er al een begin gemaakt aan het klaar maken voor de statushouders van het Koetshuis aan de Seminarieweg in Bavel, vlakbij voetbalvereniging JEKA. Binnen een maand moeten de eerste statushouders hun intrek nemen in het pand.

Statushouders

Er komen twee soorten statushouders in het Koetshuis. Mannen met hun gezin, en jongeren die net achttien zijn geworden en dus niet meer onder voogdij staan. Zij komen onder andere uit Syrië, Somalië en Eritrea. Allen met een verblijfsvergunning en wachtend op een definitieve woning. Toch moet het Koetshuis meer worden dan enkel een tijdelijke opvang, laat Jacqueline de Bruijn van Gemeente Breda weten. De statushouders krijgen een uitkering, worden ingeschreven in de gemeente, betalen huur en worden geholpen met hun integratie in de maatschappij. Het is de bedoeling dat zij allemaal dagbesteding krijgen, of dat nou school, studie of (vrijwilligers)werk is. Ook kunnen zij zelf koken in één van de drie aanwezige keukens. “Hoeveel gezinnen en 18+’ers er precies komen, kan ik niet zeggen. Dat komt doordat het een dynamisch proces is. Wanneer een gezin of jongere een woning krijgt toegewezen, verlaat hij het Koetshuis en komen er nieuwe inwonenden.” De reden dat er toch geen 46 alleenstaande mannen komen, is volgens De Bruijn omdat de vraag veranderd is. “Dat voorstel kwam uit de tijd dat Breda vooral alleenstaande mannen moest huisvesten. Nu is er veel meer vraag naar gezinshereniging.”

Begeleiding

De statushouders krijgen 24/7 een aanspreekpunt in het Koetshuis. Er is een locatiemanager die er van maandag tot en met vrijdag is, en twee inwonende huismeesters die beiden een halve week op zich nemen. Dat team krijgt bovendien hulp van 5 a 6 vrijwilligers.

Zorgen

Veel omwonenden zijn blij met het nieuws dat er toch gezinshereniging plaats gaat vinden in het Koetshuis. Toch zijn de buurtbewoners nog niet helemaal overtuigd van de plannen van de gemeente. Zo maken zij zich zorgen over de bijzonder kleine kamers waar de gezinnen in moeten gaan wonen. Ook zijn ze bang dat de statushouders in het inmiddels afgesloten park rond het Patersven gaan ronddolen. De toekomst van het park en het bijbehorende klooster baart de bewoners van de Landschappelijke Driehoek al langer zorgen.