Logo bredavandaag.nl
Inge van den Broek Fotografie

Buddy to Buddy matcht nog eens 60 Bredanaars met vluchtelingen

BREDA - Buddy to Buddy Breda bestaat deze week alweer 1 jaar. Met 22 matches tussen Bredanaars en vluchtelingen begon het project, en ondertussen start het tweede traject met 60 mensen. “We zagen een gat in de maatschappij, er zijn namelijk veel vluchtelingen die eenzaam zijn, en hebben daar een concept bij gevonden dat hierop inspringt”, vertelt Hannah Wiersinga, een van de initiatiefneemsters.


Het afgelopen jaar beschouwde Wiersinga als pilot. “Dat was vooral veel uitproberen en leren van het initiatief, dat in Zutphen ontstaan is”, aldus Wiersinga. Het buddy-project waarin vluchtelingen iemand uit hun stad kunnen ontmoeten duurt vier maanden. “Matches zijn gebaseerd op gemeenschappelijke interesses aan de hand van een vragenlijst. De hoop is natuurlijk dat de buddy’s ook na het traject elkaar blijven ontmoeten. Maar het blijft een tijdelijk project, want vriendschap valt nu eenmaal niet af te dwingen.”

Matchingsdiner
Tijdens die vier maanden worden verschillende activiteiten georganiseerd. “We beginnen altijd met een feestelijk matchingsdiner, waar iedereen iets lekkers meeneemt voor een multicultureel buffet”, vertelt de initiatiefneemster. Daarnaast is er iedere maand een groepsactiviteit in Breda, zoals samen bowlen of een stadswandeling. “Laatst hebben we met z’n allen Nederlandse liedjes staan zingen. We staan voor het uitbreiden van het sociale netwerk van ‘nieuwe Nederlanders’, maar ook voor Bredanaars die hun stad beter willen leren kennen.”

Tijdens het traject vind er een ‘Buddy Talk’ plaats, waarin ervaringen uitgewisseld worden over onder andere cultuurverschillen en taalbarrières. De reacties na het eerste traject waren heel positief. “Het is niet in cijfers uit te drukken, maar wel in verhalen en ervaringen”, vertelt Wiersinga. “Er zijn mooie verhalen van buddy’s die na het traject nog steeds veel met elkaar omgaan. Dat is niet voor iedereen het geval, maar wel is het beeld dat ze over vluchtelingen hadden op een positieve manier bijgesteld.”

Jubileum
“Het 1-jarig bestaan is een mooie mijlpaal”, vertelt de initiatiefneemster. “We hebben heel veel mooie ontmoetingen weten te creëren en dat moeten we met elkaar vieren.” Iedereen is welkom op vrijdag 13 oktober van 19.00 uur tot 21.30 uur bij Manifesto aan de Markendaalseweg. Op woensdag 8 november is er een inspiratieavond in de Faam, waar nieuwe buddy’s zich kunnen melden.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief