Afbeelding

Breda wil experiment met legale wietteelt

Politiek

BREDA - Breda moet zich aanmelden als pilotgemeente voor een proef met gereguleerde wietteelt. De raad steunt de burgemeester als hij zich voor zo’n proef aanmeldt, blijkt uit een motie die donderdagavond tijdens de raadsvergadering door een raadsmeerderheid wordt ingediend.

De raad bekrachtigt daarmee in stemming een eerdere motie van 12 november 2014, waarin al gesteld werd dat Breda met gereguleerde wietteelt zou moeten gaan experimenteren. “Dat was een opdracht aan de burgemeester”, vertelt Jos Koniuszek van GroenLinks. Destijds was dat geen mogelijkheid, omdat de landelijke wetgeving dat niet toestond. “Zo lang er landelijk niks beweegt, kunnen we lokaal niets regelen.”

De motie wordt nu gebracht door GroenLinks, VVD, D66, SP, Breda’97 en PvdA omdat het regeerakkoord van de nieuwe coalitie ruimte biedt aan een pilot voor gereguleerde wietteelt. Ook BOB steunt de motie. “Het is een belangrijke stap voorwaarts, dat het in het regeerakkoord staat”, beaamde burgemeester Paul Depla.

“Door gecontroleerde teelt kan eindelijk afscheid worden genomen van het failliete gedoogbeleid waarbij je cannabis wel mag kopen en verkopen, maar niet mag telen”, gaf burgemeester Depla eerder al aan.

Depla plaatste donderdag wel een kanttekening. “Het is wel belangrijk om te kijken welke voorwaarden aan de pilot verbonden worden. Kijken of we die voorwaarden op een goede manier kunnen beïnvloeden, zodat we een zinvolle pilot kunnen krijgen.”

Die zorg had ook Jeroen Bruijns (CDA). “Laten we nu eerst wachten wat de voorwaarden zijn, voordat we ons aanmelden.” En: “Experimenten kunnen ook mislukken.” Dat vond ook Elbertse, van Lijst Elbertse/Groeneweg. Beide fracties stemden tegen.

De burgemeester gaf aan niet alleen op te trekken, maar ook met de grote steden in Brabant: de B5. “Daarvoor komen we snel bij elkaar, zodat we een gezamenlijk aanbod kunnen doen. Daarin trekken we echt samen op.”

Regulering zou de criminaliteit een slag toe moeten brengen. Nu is de kweek van wiet illegaal en wordt die gedomineerd door criminele organisaties. Bovendien kan door regulering ook de kwaliteit van de wiet gereguleerd worden.

De proef vraagt ook medewerking van de coffeeshops. “De coffeeshops moeten straks afnemen van een gereguleerd kweekbedrijf, anders gaat het niet werken”, aldus Depla. Kopers weten dan welke  kwaliteit wiet ze kopen. “Nu is volstrekt niet duidelijk of en welke pesticiden er gebruikt worden en wat het THC-gehalte is. Want realiseer je, we laten nu legale bedrijven ongecontroleerde spullen verkopen, want dat is de situatie. Daaraan komt met deze proef een eind. ”