De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college.
De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college. Wijnand Nijs

VVD: Afschaffen hondenbelasting; lagere lasten en meer koopwoningen

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Als het aan de VVD ligt wordt de hondenbelasting in Breda tijdens de komende collegeperiode afgeschaft, worden er 2000 extra koopwoningen gebouwd en gaan de lokale lasten omlaag.

Dat zijn enkele van de speerpunten die de VVD heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma waarmee lijsttrekker Thierry Aartsen de stad in gaat. In ‘Thuis in ons mooi Breda’. zoals het programma heet, straalt de VVD volgens Aartsen ‘positivisme en optimisme’ uit. “Zoals we dat ook de afgelopen jaren hebben laten zien.”

Het afschaffen van de hondenbelasting kost volgens de VVD zo’n half miljoen euro. Volgens de liberalen moet ook de combinatie van OZB en afvalstoffenheffing resulteren in lagere lasten voor inwoners. Daarnaast wil de VVD parkeren goedkoper maken en moet het eerste kwartier gratis parkeren in meer straten gaan gelden, zoals de Wilhelminastraat en de Ginnekenweg.  

Geld voor deze maatregelen denken Aartsen en co te vinden in het budget voor innovatief bestuur. Daar is momenteel volgens Aartsen vier miljoen per jaar voor gereserveerd. “Wij geloven daar niet in”, vat hij die reservering samen.

Extra budget komt er ook voor Buitengewone Opsporings Ambtenaren (BOA’s). Die moeten volgens Aartsen meer de wijk in. “Zij kunnen daar ook toezicht op houden.” Daarnaast wijst hij op de verantwoordelijkheid van de hondenbezitters. “Poep op de stoep is een kwestie van fatsoen.”

Naast een aantal korte termijn maatregelen wil de VVD op termijn ongelijkvloerse kruisingen op de noordelijke rondweg en een jachthaven die tevens wateropvang is met woonwijk op het CSM-terrein. Dat laatste is sowieso een kwestie van lange adem. “Daarin zijn we nu in de ideeënfase.”

De bouw van de tweeduizend extra woningen bovenop de 6500 woningen die in de periode 2015-2025 al zouden moeten worden gebouwd. “We willen extra woningen in het segment 175.000 tot 300.000 euro”, geeft Aartsen aan. “Daarin is er voor starters momenteel weinig te vinden.”

De VVD wil dit mogelijk maken door de ambtelijke molens sneller te laten draaien als het gaat om het toetsen van bouwplannen. “Maar we willen ook een kaart maken met locaties die ontwikkeld mogen worden en ontwikkelaars vragen met plannen te komen.”