Het Amhia in aanbouw, spetember 2017.
Het Amhia in aanbouw, spetember 2017. Wijnand Nijs

Europese Unie leent Amphia 100 miljoen voor nieuwbouw

Economie

BREDA - De Europese Investeringsbank (EIB) en Amphia hebben donderdag een financieringsovereenkomst getekend. Daarmee leent de Europese Investeringsbank 100 miljoen voor de bouw van het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda.

Het Amphia is het eerste ziekenhuis in Nederland dat door de EIB gefinancierd wordt via het ‘Investeringsplan voor Europa’ van de Europese Commissie. Tijdens de ceremonie werden door Amphia ook financieringsovereenkomsten met BNG, Rabobank en ING ondertekend.

De EIB biedt een lage rente en een lange looptijd van 27 jaar. Amphia biedt hiermee haar organisatie continuïteit, aldus het ziekenhuis in een persbericht. “Door de investering van de EIB in Amphia en de nieuwbouw laten zij zien dat zij Amphia hebben beoordeeld als een solide organisatie. Zij laten door het aangaan van een lange termijn investering hun vertrouwen blijken in de organisatie.”

Het nieuwe Amphia krijgt meer dan 500 nieuwe éénpersoonskamers en 20 operatiezalen. Dagelijks gaan naar verwachting meer dan 3000 patiënten gebruik maken van het nieuwe ziekenhuis, dat daarmee werk biedt aan 4500 mensen.