Het station in 2012.
Het station in 2012. NINE, Creative Agency

SP: Breda moet opvang bieden aan bedreigde mensenrechtenstrijders

Politiek

BREDA - Breda zou als gastvrije stad onderdak moeten bieden aan onder meer mensenrechtenverdedigers die bedreigd worden in hun thuisland. Dat stelt de SP in vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Breda zou dat moeten doen door zich aan te sluiten bij het initiatief Shelter City. “Shelter City’s bieden internationale mensenrechtenverdedigers zoals journalisten, gemeenschapsleiders, advocaten, kunstenaars en wetenschappers die mensenrechtenschendingen in hun thuisland bestrijden, tijdelijke opvang, training en veiligheid”, vat de SP het initiatief samen. “Mensenrechtenverdedigers die bedreigd worden in hun thuisland kunnen zo tot rust komen, nieuwe dingen leren en bouwen een netwerk op om daarna in te zetten in het land van herkomst.”

De SP wijst er op dat er in Nederland tot nu 11 zogeheten Shelter City’s zijn, waaronder Tilburg, Maastricht, Nijmegen en Middelburg. “De initiatiefnemers hebben ons laten weten dat men op zoek is naar meer steden om het netwerk verder uit te breiden”, aldus de lokale fractie. “Naast dat we op deze manier de wereld een stukje mooier maken, lijkt het SP Breda ook een goede manier om de slogan 'Breda brengt het samen' meer inhoud te geven.”

De SP wil weten of het college bereid is met de initiatiefnemers in gesprek te gaan.