Logo bredavandaag.nl

Ook officiële status voor Bredase Van Gogh monumenten

BREDA - 39 locaties in Brabant staan vanaf 30 oktober officieel bekend als Van Gogh monument. In Breda wordt de status onder andere toegekend aan de graven van de grootvader en grootmoeder van Van Gogh en zijn oom Cent op begraafplaats Haagveld, en Villa Mertersem in Princenhage.De locaties hebben allen een bijzondere betekenis in het verhaal van de schilder. Breda tekent daarom, samen met acht andere gemeenten, drie erfgoedorganisaties, de Provincie Noord-Brabant en Stichting Van Gogh Brabant op 30 oktober het Convenant Van Gogh Monumenten.

Voor het behoud van de locaties waar Van Gogh gewerkt en gewoond heeft is een breed draagvlak noodzakelijk, stellen de ondertekenaars. Steeds meer liefhebbers van Van Gogh over de hele wereld zijn geïnspireerd door niet alleen zijn werk, maar ook het verhaal van de schilder in Brabant.

De 39 geselecteerde monumenten voldoen allemaal aan de criteria zoals deze door een groep experts van het Noordbrabants Museum en het Van Gogh Museum Amsterdam zijn opgesteld. Op deze manier is het meest waardevolle erfgoed van Van Gogh opgelijst. Van Gogh Brabant verwacht dat deze aanpak ook in landen als Frankrijk en België een vervolg gaat krijgen.

De Van Gogh Monumenten bevinden zich in de gemeenten Nuenen, Etten-Leur, Tilburg, Zundert, Moerdijk, Breda, Eindhoven, Haaren en Laarbeek. Zij ondertekenen het convenant en staan daarbij voor de instandhouding van het erfgoed. Ook de provincie Noord-Brabant, Erfgoed Brabant, Monumentenwacht Noord-Brabant en Monumentenhuis Brabant verbinden zich hieraan.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief