Logo bredavandaag.nl
Henk Ketelaar

‘Buurthuis Geeren-Noord is springlevend’

BREDA - In en rondom het buurthuis Geeren-Noord is het deze zaterdag feest. Dan wordt het 35-jarig bestaan gevierd met een buurtfeest. Het buurthuis, een jaar geleden op sterven na dood, is springlevend.


Door Henk Ketelaar

Twee jaar geleden zag het er naar uit dat het buurthuis moest sluiten. Het toenmalige bestuur presenteerde ook nog eens een jaarrekening in het rood, de subsidies ten spijt. De door de gemeente voorgenomen sluiting schoot bij zo’n honderd buurtbewoners in het verkeerde keelgat en zij hielden daarom in het buurthuis een bijeenkomst. Buurtbewoners als Henk Ras (ex-ondernemer), Pieter Teurlings (financieel deskundige) en Dick Beije (horecagediplomeerde) waren erbij. Vanuit hun expertise wisten zij dat het buurthuis zelfs zonder subsidie draaiende was te houden.

Levensvatbaarheid
Als vrijwilliger bij de Socialistische Partij (SP) wist Pieter Teurlings dat die partij het gemeentelijk sluitingsbeleid voor de wijk- en buurthuizen niet steunde. “Een tijdlang hield ik alle in- en uitgaven van het buurthuis bij en ik was er zeker van dat financieel gezien sluiting onnodig was”, legt hij zijn destijds vastberaden optreden uit.

Onder het motto: ‘Eén voor allen en allen voor één,’ vormde het drietal als ‘musketiers’ een werkgroep die sluiting per 1 juli 2016 moest voorkomen. “Met de buurtbewoners kwamen we in actie en maakten een plan dat duidelijk aangaf dat het buurthuis zelfs zonder subsidie in ruime mate levensvatbaar was”, vertellen Henk Ras en Pieter Teurlings die nu met Jan Versprille sinds 1 januari 2017 het buurthuis als Stichting Buurthuis Geeren-Noord beheren. Om gezondheidsredenen moest Dick Beije een stapje terugzetten, al is hij nog wel  bij buurthuis Geeren-Noord betrokken.

Draagvlak
Onder aanvoering van de SP vond de gemeenteraad dat het buurthuis een eerlijke kans verdiende. De motie om het buurthuis voor minimaal twee jaar te behouden werd op 19 oktober 2016 unaniem aangenomen. “Niet alleen het plan, maar ook de enthousiaste inzet van de vrijwilligers en het draagvlak onder de buurtbewoners maakten dat de raad tot dat besluit kwam”, vertelt Pieter Teurlings die in de cijfertjes geloofde. Henk geloofde er altijd al: “Ik heb altijd gezegd; dat sluiten gaat het niet worden.”

Vrijwilligers
Volgens het tweetal  staat het buurthuis er in alle opzichten rooskleurig voor. Daar zijn ze best trots op. “Maar”, laten ze eerlijk weten, “dat hebben we te danken aan de tomeloze en enthousiaste inzet van onze vrijwilligers. Die houden ons buurthuis drijvend. Bijkomende voordeel is wel, dat een deel van ons pand wordt gehuurd door een thuiszorgorganisatie Actief Zorg en door de Stichting Marokkanen. Hoewel er nog wat kleine hobbels te nemen zijn, hebben wij alle vertrouwen in de toekomst. Het feest zaterdag is de slagroom op de taart.”

Feest in Geeren-Noord
Het buurthuis aan de Philips Lammekensstraat 30 in Breda opent zaterdag feestelijk haar deuren om 13.00 uur. Om 16.00 uur komt Patrick van Lunteren, wethouder wonen, jeugd en wijkzaken, voor het officiële gedeelte. Een grote tent, springkussens, stormbanen, suikerspin, livemuziek, dans en zang fleuren het feest op dat tot laat in de avond wordt gehouden.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief