Lidia van Hooijdonk: ‘Ik probeer kinderen een leuke tijd te geven’
Lidia van Hooijdonk: ‘Ik probeer kinderen een leuke tijd te geven’ Joyce van Zijl

‘Reporter zijn geeft kinderen een geweldig gevoel’

Algemeen

BREDA - Lidia van Hooijdonk was een van de genomineerden voor de Bredase Vredesprijs 2017. Zij zet zich al jaren in om kinderen van allerlei achtergronden met elkaar samen te laten werken en een krant, filmpjes en radio te laten maken. “Ik probeer ze een leuke tijd te geven.”

Door Joyce van Zijl

Elke drie maanden gaat een nieuwe groep van 10 reporters tussen de 8 en 12 jaar aan de slag en kunnen kinderen hun belevingswereld enorm uitbreiden. Daarmee zorgt ze voor verbinding in de stad, oordeelde ook de jury.

Verbreding
Naast de nominatie voor de Bredase Vredesprijs was er nog een feestje: Chatime bestond namelijk tien jaar. “Twaalf jaar geleden werd ik vanuit Vertizontaal gevraagd om iets te organiseren voor de kinderen in het Westeinde. Ik had zelf als correspondent bij de Bode gewerkt en dus leek het mij tof om een krant te maken met hen. Het eerste wat ze wilden was de hooligans van NAC interviewen. Nou, dat vond ik heel erg. In plaats daarvan ben ik met ze naar burgemeester Peter van der Velden gegaan, die ze geïnterviewd hebben.”

“Binnen drie maanden wilde deze groep kinderen naar het museum! Wat een verbreding van hun horizon! En zo gaat het eigenlijk nog steeds, de reporters van Chatime ontdekken werelden die ze van huis uit niet kenden. Achtergrond is niet belangrijk, het zijn gewoon kinderen die met elkaar iemand gaan interviewen of een reportage maken. ”

Van Hooijdonk  is de gangmaker van Chatime, met steun van Esther Molenaar, Margret Tielemans en Mark van Deuren. “Financieel is het erg lastig, daarom verschijnt er ook geen glossy meer. Gelukkig zijn er de nieuwe media, misschien is het wel ons geluk dat we ons daar op hebben moeten richten, want dat is bij de jeugd veel populairder. Ook de Bredase scholen werken fantastisch mee en tonen Chatime op het digibord.”

Verdriet
“Dat er zoveel verdriet zit bij kinderen heeft me enorm geraakt. Pesten, vecht-scheidingen, pleegzorg, ik ben echt met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik verdiep me overal in en neem de kinderen serieus. Die hebben best een mening over de onderwijsstaking bijvoorbeeld. Zij vinden de klassen ook te groot. Je moet niet over, maar met kinderen praten.”

“Zelf hebben wij geen kinderen, maar door Chatime blijf ik jong. Ik spreek hun taal en ben ook een beetje hun vertrouwenspersoon geworden. Ik probeer ze een leuke tijd te geven. Ze horen bij een team, zijn reporters, zien zichzelf op internet tv terug. Dat kan ik ze meegeven, daar ben ik heel blij mee.”

Tevredenheid
“Wat ik mis in de wereld van nu is tevredenheid. Alles moet groter en beter. Het is enorm prestatiegericht, wat bij ook kinderen een enorme druk geeft. Als mensen eens wat meer keken naar wat ze hebben, dan zou de wereld er toch wel leuker uit zien, denk ik. En dan zou er ook meer ‘vrede’ zijn, in het grote en het kleine.”