Afbeelding

Campagne tegen grensoverschrijdend gedrag bij vrijwilligersorganisaties

Algemeen

BREDA - Vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen in Breda maken een punt van grensoverschrijdend gedrag en roepen anderen op om er ook een punt van te maken. De campagne ‘Wij maken er een punt van in Breda’, welke volgende week wordt gehouden, moet die boodschap nog eens extra benadrukken.

Dit jaar valt de campagne samen met de Week van Respect waarbij jongeren bewust worden gemaakt van het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen, zoals ongewenst gedrag. “Het is belangrijk dat dit onderwerp onder de aandacht blijft”, aldus Renée Sterk, adviseur bij Breda Actief. “Met de jaarlijks terugkerende campagne willen we bewustzijn creëren bij vrijwilligersorganisaties en sportclubs, hoe zij zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. En dat ze weten welke stappen ze kunnen zetten als het toch misgaat. Samen maken we er ‘nog steeds’ een punt van in Breda.”

#MeToo
Wethouder Miriam Haagh is dezelfde mening toegedaan: “Veilig zijn en je veilig kunnen voelen bij jouw club of vereniging in Breda is van enorm belang. De #MeToo-beweging die nu rondgaat laat ook zien dat dit iets is van alle tijden. En dus ook van vandaag en morgen. Veiligheid is daarbij veel breder dan alleen seksuele intimidatie of misbruik, zo gaat het ook om respect. Laten we met elkaar een punt maken en zorgen dat we dit goed regelen in Breda. Zowel bij professionele organisaties als bij vrijwilligersverenigingen.”

Preventie
De campagne is volgens Breda Actief gericht op het preventief handelen van een club of organisatie op het gebied van sociale veiligheid. Hoe zorg je voor een aanspreekcultuur, bewustwording en aandacht voor dit thema? “Het is van belang dat er een aanspreekcultuur ontstaat en dat iedereen weet welke stappen er gezet kunnen worden als er een incident voordoet”, zo stelt Breda Actief. “De focus daarbij is het zoveel mogelijk voorkomen van ongewenst gedrag. Voor iedere organisatie zijn andere speerpunten belangrijk en in Breda probeert men de krachten te bundelen. Als voorbeeld noemt Breda Actief de vijf hockeyclubs in de gemeente Breda die samenwerken aan Sportiviteit en Respect. Een ander voorbeeld is de afgelopen maand door zestien voetbalclubs ondertekende overeenkomst waarin zij laten zien samen te werken aan een veiliger sportklimaat in Breda.

Een punt maken van grensoverschrijdend gedrag. In Breda wordt dat komende week nog eens extra benadrukt.

Meedoen
Sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties kunnen meedoen met de campagne door op hun websites en via social media te laten zien dat zij ‘er een punt van maken in Breda’. Offline kan dit door via www.breda-actief.nl/sociale-veiligheid een poster te downloaden en deze op te hangen. Zo laten ze zien dat ze sociale veiligheid hoog op de agenda hebben staan en hiermee andere organisaties stimuleren en inspireren om hetzelfde te doen. De vijf Bredase partners Veilig Thuis, GGD West Brabant, Radar, CJG Breda en Breda Actief bieden samen ondersteuning en begeleiding aan verenigingen en organisaties om ermee aan de slag te gaan in de praktijk.