Logo bredavandaag.nl
Wijnand Nijs

Roger Omers Dok19: ‘Meer creatieve ideeën vanuit de horeca zou mooi zijn’

BREDA- Wie weleens langs de havenkant het centrum is binnengekomen, kan Dok19 niet hebben gemist. Het gebied voor het cafe staat altijd bomvol met stappers. De man achter deze goedlopende tent is Roger Omers. Hij groeide uit van glazenhaler bij Bruxelles naar succesvol horeca-ondernemer.  


Je bent nu eigenaar van Dok19, maar heb je altijd al in de horeca gewerkt?

“Ik ben begonnen als glazenhaler bij Bruxelles. Daar was het altijd heel druk. Dan moest je met je dienblad in de lucht door de menigte heen. Ik was toen denk ik een jaar of twintig. Mijn eerste fulltimebaan in de horeca was bij De Bommel. Dat vond, en vind ik nog steeds, een super café. Tijdens mijn werkperiode bij De Bommel is mijn ambitie ontstaan om een eigen horecazaak te beginnen. Na mijn baan daar ben ik fulltime gaan werken bij De Heeren van Breda. En nu ben ik ondertussen al weer drie jaar eigenaar van Dok19.”

Hoe ben je bij dit pand terecht gekomen waar Dok19 in gevestigd is?

“Mijn zus speelde wel eens toneel in Dok19 en via haar kreeg ik te horen dat de eigenaar erover dacht om het pand te verkopen. Ik had eigenlijk helemaal geen geld, maar toch heb ik besloten om ervoor te gaan. Ik belde mijn ouders met dit nieuws en ze verklaarden me voor gek. Ze vroegen of ik de koop nog terug kon draaien. Nu na drie jaar ben ik blij om te zien dat alles goed uitgepakt heeft.”

Wat voor publiek komt er af op Dok19?

“De doelgroep is denk ik zo’n beetje tussen de twintig en veertig jaar, maar ik vind het lastig om een precieze doelgroep te bepalen. Je ziet hier allerlei soorten mensen binnenkomen, in verschillende leeftijdscategorieën. Mensen die een cafe zoeken waar ze gewoon chill met vrienden een biertje kunnen drinken, zitten hier goed.”

Wat vind jij dat er goed gaat in de Bredase horeca?

“Ik vind het kwaliteitsniveau van best wat tenten in Breda hoog. Dat vind ik tof op te zien. Bij verschillende cafés staat er goed personeel dat veel verstand van zaken heeft. Daarnaast zien veel tenten er mooi uit en zijn de concepten goed.”

En wat kan beter vind je?

“Ik vind dat horeca-eigenaren in Breda wel eens wat creatiever mogen worden. Er zijn de laatste tijd wel steeds meer jonge jongens die met creatieve ideeën komen, maar dan gaat het vaak over festivals. Er mogen ook wel wat meer van die creatieve ideeën komen vanuit horecaondernemers wat mij betreft. Dat zou elkaar alleen maar versterken. Ik vind bijvoorbeeld dat een stad als Eindhoven het heel slim doet door een uitgaansgebied als Strijp S te hebben. Zoiets zou in Breda ook gaaf zijn. Weer eens wat anders.”

Wat is de grootste uitdaging geweest tot nu toe?

“Het hele gebeuren met de gemeente van afgelopen tijd was wel een grote uitdaging. Nu is dat gelukkig allemaal goed, maar er heeft een tijdje een boete boven het hoofd gehangen en zelfs een eventuele sluiting van mijn terras voor een half jaar. Dat was wel even een uitdaging ja. De uitdaging voor nu is vooral dat we ons succes vol moeten houden.”

Hoe zou je je relatie met de gemeente beschrijven?

“Nu goed, maar dat is niet altijd zo geweest. Dat kwam vooral omdat er dus die boete en eventuele sluiting van het terras boven mijn hoofd hing. Daar sta je natuurlijk nooit positief tegenover. De laatste tijd gaat het een stuk beter gelukkig. Van mij mag de gemeente wel wat meer openstaan voor nieuwe initiatieven. Maar dat moet rustig aan gebeuren. Stapje voor stapje komen we er wel.”

Tenslotte, wat zijn je toekomstplannen nog voor jouzelf en voor Dok19?

“De komende tijd hou ik me vooral bezig met Witte Anker. Dat is ons eigen bier. We hebben het brouwen van dit bier nu uitbesteed, maar we willen dit op termijn zelf gaan doen. We gaan vanaf januari twee dagen per week in een loods aan Witte Anker werken. Ook willen we dit biertje groter gaan maken in Nederland. We willen het graag gaan verkopen aan andere horecagelegenheden door heel Nederland, maar ook aan particulieren via de drankenhandels. Verder zijn er nog wel meer plannen, maar daar wordt binnenkort meer over bekend.”

Is Breda nog een aantrekkelijke uitgaansstad? Praat woensdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur mee tijdens #BredaPraat in Kerkplein. Zaal open 19.30 uur. Na afloop muziek en dj.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief