Afbeelding

Bredase rechtbank wil achterstand in jaar wegwerken

Algemeen

BREDA -  Rechtbank Zeeland-West-Brabant is een inhaalslag gestart om de opgelopen achterstand bij hoger beroepzaken in te lopen. Dat laat een woordvoerder van de rechtbank weten in reactie op eeredere berichtgeving over de achterstand. Een flink aantal hogere beroepen van complexe aard wordt namelijk te laat verwerkt, terwijl bij relatief simpele rechtszaken delen van dossiers missen. 

Advocaten stelden dat dit voor slachtoffers en nabestaanden, die daardoor te lang in onzekerheid moeten afwachten een doorn in het oog is.  Door de lange termijn krijgen veroordeelden strafkorting, iets dat het gerechtshof in Den Bosch vooral stoort. 

Volgens woordvoerder Freek Vlemmix is de Bredase rechtbank bezig aan een inhaalslag: "De rechtbank investeert momenteel in extra capaciteit voor het uitwerken van de appellen. Ook is een coördinator aangesteld om er voor te zorgen dat wel in alle gevallen aan de inzendtijd wordt voldaan. Hierover lopen ook afspraken die in goed overleg met het hof zijn gemaakt."

Het doel om de achterstand binnen een jaar drastisch te verminderen. Afgelopen week stelden de Bredase kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) schriftelijke vragen aan de minister over de kwestie.