Logo bredavandaag.nl

‘Mens nog zeker 100 jaar zelfbewuster dan een robot’

BREDA - Het duurt nog zeker honderd jaar voordat robots zelfbewuster zijn dan mensen.  Op veel vlakken zijn computers al slimmer dan ons, maar er is nog geen reden tot zorg dat ze de planeet overnemen. Dat zegt technologiecriticus en expert in privacy design, Tijmen Schep. Op dinsdag 7 november spreekt hij over robotisering bij Campuscollege op locatie De Campus in Breda.


Bij de ontwikkeling van robots zouden de makers kritisch moeten blijven kijken naar functioneel gebruik van technologie en de impact ervan op ons dagelijkse leven. In zijn college gaat hij in op een van de voorbeelden daarvan, ‘social cooling’.

Hij beschrijft een scenario waarbij de maatschappij doorschiet in zelfcensuur, evenals risico-ontwijkend gedrag, en daardoor sociaal ‘afkoelt’. Volgens Schep is dit scenario aannemelijk binnen een wereld waar bedrijven onze reputaties beheren via rekenmodellen voor solliciteren, een lening nemen of een verzekering. Met ‘social cooling' neemt Schep onze relatie met technologie onder de loep.

Wat is volgens Schep de grootste misvatting over robots? “Als mensen aan robots denken, dan houden zij doorgaans vast aan een beeld van een mens.” Deze kijk klopt niet helemaal, stelt hij. Een robot kan ook iets veel abstracters zijn. “Die robot kan als een netwerk van bijna onmerkbare sensoren fungeren, of als een algoritme dat vanuit de cloud z’n werk doet.”

De lezing vindt plaats in de theaterzaal van De Campus en duurt van om 19.30 tot 20.00. Het Campuscollege is een initiatief van De Campus en Nieuwe Veste. Leerlingen, ouders, docenten, maar ook geïnteresseerden zijn welkom.

De Campus is onderdeel van het Michaël College, Emerweg 31.
 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief