Afbeelding
Screenshot RTL

De Bredase roots van The Voice kandidaat Aïrto (video)

Cultuur

BREDA - “He wat fijn om weer een keer iemand met een zachte G te spreken”, begint Aïrto Edmundo lachend het gesprek. De zanger overtuigde afgelopen vrijdag alle vier de coaches en tv-kijkend Nederland met zijn eigen geschreven nummer ‘Tears’ tijdens zijn blind audition in The voice of Holland.

Tot zijn 23ste woonde hij in Breda, daarna verhuisde hij naar Zwolle. “Ik ging laatst wat drinken met wat teamgenootjes van The Voice. Hoe meer ik drink, hoe meer de zachte G naar voren komt. Daar werd wel hard om gelachen”, grinnikt hij.

Ten eerste gefeliciteerd natuurlijk! Je blind audition was een groot succes. Wat gaat er op zo’n moment door je heen?
“Die vraag heb ik een aantal keer gehad de afgelopen dagen, maar ik vind het nog steeds heel moeilijk om terug te pakken naar het moment. Volgens mij kan ik me alleen maar herinneren dat iedereen gedraaid was. Je doet natuurlijk een eigen liedje, dus dat is helemaal spannend. Er was vooral heel veel blijdschap en opluchting. Zo van chill, ik heb het gehaald!”

Je bent de eerste die met een zelfgeschreven nummer in de blind auditions mocht staan. Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
“Nou, het was in ieder geval niet makkelijk om het erdoor te krijgen”, vertelt de zanger. “Daar zijn wel een x-aantal vergaderingen overheen gegaan. Het is natuurlijk toch een soort van verandering van het format. We zijn eerst samengekomen om liedjes te luisteren voor de auditie. Ik hecht wel heel veel waarde aan eigen identiteit en had ook liedjes van mezelf meegenomen. Tears zat daar ook tussen en toen begonnen ze allemaal naar elkaar te knikken, dat dit wel iets zou worden.”

Je hebt vast enorm veel reacties gekregen de afgelopen dagen? Wat waren de mooiste?
“De grappigste reacties zijn van de mensen die uit Breda komen, want: ‘Die komt helemaal niet uit Zwolle!’. Dat vind ik wel mooi”, lacht hij. “Ook kreeg ik een bericht van iemand die het de afgelopen twee jaar heel zwaar heeft gehad en dat hij zich precies kon relateren met het nummer. Hij heeft het met tranen in zijn ogen geluisterd.”

En nu door naar de battles! Hoe gaan de voorbereidingen?
“Daar mag ik verder nog niks over zeggen, maar heel dapper dat je het toch probeert”, lacht hij. “Ik ga het traject in met andere talenten. Ik heb gezegd dat ik elke ronde ga kijken wat er gebeurt. Ik wil niet teveel verwachten, er kan van alles gebeuren. Voor mij is het avontuur eigenlijk al geslaagd. Mensen weten wie ik ben, dus de eerste stap is al gezet door de auditie.”

Breda is waar je begon met muziek maken?
“De eerste keer dat ik op het podium stond was ik 15 jaar. Toen besloten ik en twee vrienden tijdens een talentenjacht op de havo een soort Boys II Men driestemmig a capella te doen. Daar kreeg ik zoveel respons op dat ik daarna zelf een beetje ben gaan pielen op een piano die mijn vader nog ergens had liggen. Beetje liedjes naspelen veranderde een paar jaar later in het maken van muziek.”

En dan tot slot nog een vraag die natuurlijk niet mag ontbreken. Wat mis je nou het meeste aan Breda?
“Ik heb er nog best wel veel goede vrienden wonen. En ook de gezelligheid van de binnenstad, het ons kent ons gevoel mis ik wel eens. Gewoon spontaan de deur uit kunnen. Maar dat hoef ik jou vast niet te vertellen”, grapt hij lachend.

De track staat op Itunes en Spotify.