Organisatoren Sibon, De Vries, Van Essel en Burgemeester Depla bij opening Popronde 2017
Organisatoren Sibon, De Vries, Van Essel en Burgemeester Depla bij opening Popronde 2017

Organisatie Popronde ‘extreem tevreden’ over grootste editie tot nu toe

Cultuur

BREDA - Herman Sibon, Auke de Vries en Robin van Essel hebben deze donderdag voor de vijfde keer de Popronde in Breda georganiseerd. Inmiddels is Popronde Breda uitgegroeid tot de derde grootste van het hele land. BredaVandaag kijkt met Van Essel terug op deze editie.

Wat is je indruk van deze editie?
“Het is druk en dat is tof. Het is een gratis evenement en als het dan regent en je kijkt naar buiten, dan denk je: ‘Ik heb geen kaartje ofzo, dus flikker maar op’. Maar het is niet druilerig en dat helpt enorm. We hebben negen locaties meer dan vorig jaar, dat brengt het totaal naar 35. Die moet je allemaal vullen, dus we hebben nog dikker ingezet op promotie dan voorheen, met name op vlak van digitale promotie.”

En het heeft zich uitbetaald?
“Ik ben nog nergens geweest en gezien dat het er uitgestorven is.”

De grootste editie tot nu toe in Breda, inmiddels ook de derde qua grootte in Nederland. Hoe kijk je naar deze sprong in vergelijking met jullie editie van vorig jaar?
“We zeggen altijd: ‘Popronde is überhaupt geen wedstrijd’. Maar toch, je wil groot zijn. Het is een cliché, maar stilstand is achteruitgang. Ik vind dat overigens niet helemaal waar, want je kan beter een goed en breed programma neerzetten in eerste instantie.”

“Twee jaar geleden hadden wij 30 locaties en toen dacht ik dat het niet groter kon. Vorig jaar zijn we teruggegaan naar 26 locaties. Ik merkte twee jaar geleden met 30 locaties dat het niet helemaal lekker liep. Er ging daar meer mis en het was een enorm druilerige rottige koude novemberdag.”

Wat is het moment van dit jaar die je zal bijblijven?
“Het is de vijfde keer dat ik samen met Herman en Auke de Popronde organiseer, dus we dachten: ‘We maken de opening iets feestelijker’. We deden normaliter de opening bij de eerste show en dat was om 20.00 bij De Vulling. Nu hebben we veel meer bands en we willen het spreiden over de avond, dus we zijn een uurtje eerder begonnen.

“Het kwam zo uit dat de eerste act die wij deden Panenkov was in I.S.M, de ruimte van Vincent Koreman, de stadscurator, bij het Stedelijk Museum Breda. De burgemeester was uitgenodigd, we hadden daar champagne en mensen uitgenodigd. Het stond best wel vol en dit was eigenlijk zo’n moment waarbij ik de rust kon pakken en kon zeggen: ‘Joh, wat leuk dat iedereen er is. Dit is er de afgelopen vijf jaar gebeurd en dit gaat er vanavond allemaal gebeuren. We kunnen terugkijken wat wij de afgelopen vijf jaar bereikten.”

 

En hoe voelt dat nou?
“Ja, tof. Ik moet zeggen: ik ben altijd zo druk, zeker in de dag aanlopend naar het moment dat alles gewoon loopt. Tot die tijd heb ik eigenlijk niet echt tijd om iets te voelen, maar ik ben momenteel nu alles loopt echt extreem tevreden. En dat komt vooral omdat nu organisatorisch alles loopt. Er is geen gezeik met techniek, elk podium is tevreden en er is geen gezeik tussen bands en podia. Overal is het gezellig en vol.”

“Normaal begint het rond 23.00 rustig te worden omdat mensen moeten werken, maar dit keer is het nog echt druk en er zitten zelfs mensen op het terras. Het is november en zo een slecht weer is het niet, dus dat helpt ook om in de stad te blijven hangen.”

Dus het allemaal heel mooi samen.
“Ja, vooralsnog wel. Als bezoeker zie je het niet, maar er gebeuren altijd wel dingen waar je geen rekening mee kan houden. Bands die last-minute afzeggen en die wij moeten vervangen. Dat is niet fijn, ik heb liever dat iedereen het programmaboekje heeft dat klopt. Want dat programmaboekje is natuurlijk een paar weken eerder klaar. Toch doe je daar niks aan, we zitten nu in het griepseizoen en er zijn een aantal mensen ziek.”

Heb je nog een laatste boodschap aan bezoekers die dit lezen?
“Ja. Als je ooit naar de Popronde in Breda komt, maak je dan niet te veel druk om wat waar staat, want je kent het toch niet. Het is allemaal aanstormend talent dat bij wijze volgende jaar op Lowlands of Pinkpop staat, dus loop rond en laat je verrassen. Wie weet wat voor leuke dingen je dan tegenkomt.”

Nog even terugkijken en luisteren naar Popronde 2017? Ons artikel kent een mooie samenvatting.