NAC gaat kopje onder tegen Ajax. Met rust stond het al 0-5.
NAC gaat kopje onder tegen Ajax. Met rust stond het al 0-5. Peter Visser

Ajax geeft NAC ongenadig pak slaag

BREDA - Een blamage en vernedering van de bovenste plank. NAC verloor vanavond met 0-8 van Ajax. Een zeer pijnlijke avond.

Een tot de nok toe gevuld Rat Verlegh Stadion leefde vol spanning toe naar het eerste fluitsignaal. Voor vele supporters is NAC-Ajax, naast de ontmoeting met de buren uit Tilburg, dé wedstrijd van het jaar.

Iedere ontmoeting hoopt iedereen dan tevergeefs op een herhaling van de legendarische bekerwedstrijd (4-2). Ook dit jaar bleef het slechts een droom, want na een half uur voetballen stonden de Amsterdammers al met 0-5 voor. Een blamage.

Twee keer Donny van de Beek na een aanval, twee keer Matthijs de Ligt uit een standaardsituatie en een keer David Neres die vrij kon inschieten zorgden voor deze onwerkelijke tussenstand. Waar normaal gesproken zang of geklaag van de tribunes rolt, was er nu alleen geroezemoes te horen van mensen die hun verbazing uitten. NAC mocht in zijn handjes knijpen dat het bij 0-5 bleef voor rust.

Vreven besloot de boel dicht te gooien na rust en bracht een extra verdediger binnen de lijnen. Gek genoeg kreeg NAC juist toen de beste mogelijkheid van de wedstrijd. Rai Vloet kon alleen op de doelman Onana aflopen, maar schoot vervolgens recht op diens borst.

Waar de NAC-supporters in de eerste helft alleen maar aan het mopperen waren, gebruikten zij de twee helft om te zingen en te feesten. Een mix van gelatenheid, cynisme en clubliefde. Ook scheidsrechter Makkelie kreeg na het toekennen van een strafschop (gescoord door Lasse Schöne, 0-6), kreeg in plaats van negatieve spreekkoren een heel liedjesboek met positieve nummers te horen.

Invaller Klaas-Jan Huntelaar kopte ondertussen de 0-7 binnen en Van De Beek maakte zijn hattrick compleet door met één simpele schijnbeweging de hele NAC-verdediging opzij te zetten en een hoek uit te kiezen: 0-8. Bijna lacherig werd er gereageerd op elke fout. De Bredanaars staan nu gedeeld een-na-laatste, samen met Fc Twente en Groningen, met slechts negen punten uit twaalf wedstrijden.