Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

'Te hoge huurprijs in eerste instantie eigen verantwoordelijkheid'

Algemeen

BREDA - In Breda betalen studenten de hoogste huurprijs, gekeken naar de provincie Brabant. Ook wordt vaak het maximale huurtarief overschreden, zo blijkt uit cijfers van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Wat wordt hier door betrokken partijen aan gedaan?

Volgens de gemeente Breda is de student in eerste instantie zelf verantwoordelijk om in actie te komen tegen een te hoge huurprijs. De gemeente heeft wel beleid dat erop gericht is om betaalbare studentenwoningen (met recht op huurtoeslag) toe te voegen en maakt afspraken met de woningcorporaties en beleggers hierover.

De afgelopen jaren zijn er zo’n 700 studentenwoningen, veelal in kantoren, door particuliere beleggers gerealiseerd. “De afspraken die gemaakt zijn met dergelijke partijen zijn bijvoorbeeld dat de woningen enkel beschikbaar mogen zijn voor studenten, maar ook over de maximale huurprijzen die gevraagd mogen worden”, vertelt een woordvoerster van de gemeente.

De gemeente controleert en handhaaft verder niet op de huurprijs. Dit betreft namelijk landelijke regelgeving. Huurders moeten hiervoor zelf naar een onafhankelijke huurcommissie gaan om hun gelijk te halen. Wel geeft de gemeente voorlichting over dit onderwerp.

Voor WonenBreburg zijn de cijfers van het LSVb wel herkenbaar, maar geeft aan dat de huurprijzen van de woningen die zij bezitten wat lager liggen dan gemiddeld omdat ze een corporatie zijn. De gemiddelde netto huurprijs is bij de organisatie 233 euro per maand in Breda. Een minimaal verschil met bijvoorbeeld Tilburg, waar dit 230 euro is.

De huurprijzen worden door WonenBreburg gebaseerd op het wettelijk woningwaarderingsstelsel. Volgens dit stelsel worden punten uitgedeeld voor bijvoorbeeld oppervlakte en andere voorzieningen zoals een eigen douche of keuken. Hoe meer punten, hoe duurder de prijs. Een woordvoerster van de corporatie geeft aan dat het vooral de huisjesmelkers zijn die hogere prijzen hanteren.

Wil je zelf kijken of je te veel huur betaalt voor je kamer? Klik dan hier.