Het Amhia in aanbouw, spetember 2017.
Het Amhia in aanbouw, spetember 2017. Wijnand Nijs

Waterzuivering bij Amphia Breda

Algemeen

BREDA - Het Amphia ziekenhuis (Molengracht), dat op dit moment verbouwd wordt, heeft op dit moment nog geen concrete plannen een speciaal waterfilter te plaatsen dat het water ondere andere van contrastvloeistoffen en medicijnresten zuivert. Daardoor kunnen deze stoffen in het afvalwater terecht komen. Gekeken wordt naar een oplossing.

Dat blijkt uit vragen die GroenLinks, PvdA, Trots/OPA, SP, D66, Elbertse/Groenweg en de Volkspartij Breda stellen in een raadsbrief aan het college. Er worden onder meer vragen gesteld over eventuele maatregelen, stand van zaken en de Green Deal Zorg die het Amphia en de gemeente Breda in 2016 hebben getekend.

Op dit moment blijkt het voor waterzuiveringsinstallaties erg lastig om medicijnresten uit het water te zuiveren. De partijen zien graag dat het afvalwater bij de bron wordt gezuiverd of dat voorkomen wordt dat de resten in het water terecht komen. Ze stellen: ‘Wat ons betreft hoeft een kikker of een vis niet ongewenst aan de medicijnen. Laat staan een mens’.

De partijen vinden dat het Amphia deze verontreiniging moet voorkomen en willen niet dat de resten in het milieu terecht komen. Het ziekenhuis moet volgens hen daarnaast ook toekomstbestendig zijn.

Het Nederlands instituut voor ecologie geeft aan dat medicijnresten in afvalwater ernstige gevolgen kunnen hebben voor het ecosysteem.