De Grote Kerk in een oranje gloed op Koningsnacht 2017.
De Grote Kerk in een oranje gloed op Koningsnacht 2017. Theo Herrings

Wint Breda vanavond (weer) de prijs voor beste binnenstad?

Cultuur

BREDA - In de categorie Beste Binnenstad van grote steden, staat Breda in de finale tegenover Arnhem. Als Breda wint, dan mag de stad zich twee jaar lang bestempelen als de beste binnenstad van Nederland. Welk nut heeft het winnen van zo’n verkiezing nou eigenlijk?

Met ruim 80 deelnemers, is het volgens initiatiefnemende organisatie Binnenstadmanagement een flinke klus om bij de laatste twee finalisten uit te komen. Mede daardoor vindt de verkiezing maar eens in de twee jaar plaats. Dit werkt ook in het voordeel van de deelnemende steden, want dan is er meer tijd om de verkiezing onder de aandacht te brengen bij de lokale inwoners.

“De deelname aan de verkiezing zorgt voor een impuls qua samenwerkingen in de stad”, vertelt Marjolein Dikmans, namens initiatiefnemers Binnenstadmanagement. Des te meer als er gewonnen wordt, want dan kan de binnenstad trots verder bouwen op dat succes, volgens Dikmans.

Navraag bij de gemeente bevestigt het positieve impuls bij een mogelijke overwinning. “Het brengt sowieso een hoop positieve energie aan de stad. Je inwoners zijn natuurlijk hartstikke trots op de binnenstad, waardoor ze een zekere ambassadeurschap aandragen. Ook is er veel publiciteit van landelijke media, evenals dat je op de shortlist komt van toeristische organisaties die tripjes naar de stad organiseren. Het resultaat hiervan is dat het aantal bezoekers in de stad toeneemt”, zegt een woordvoerster van de Gemeente Breda.

De gemeente stelde zichzelf kandidaat met allerlei stakeholders en ondernemers in de stad. Volgens de woordvoerster gaat het niet per se alleen om die inschrijving en de weg naar de finale, maar ook om wat er allemaal vernieuwd is in Breda. Het komt ook vooral door hoe de stad zich ontwikkeld heeft met het nieuwe treinstation, Hotel Nassau, Vlaszak en allerlei plekken in de binnenstad die flink verbeterd zijn.

Breda won al eens de verkiezing en was tussen 2009 en 2011 de beste binnenstad. Toen nam Breda het op tegen Den Haag en Maastricht. Destijds noemde de jury Breda ‘bourgondisch, modern en historisch’. De jury lette bij de verkiezingen toen op zaken zoals bereikbaarheid, horeca, uitstraling van de stad, recente ontwikkelingen en veiligheid.

Een overwinning zal niet onopgemerkt blijven voor de bewoners van Breda. De kerk in het centrum is de laatste dagen al verlicht in verschillende kleuren. Vandaag is de kleur alvast zilver vanwege de finaleplaats, maar als Breda wint dan zal de kerk een gouden kleur krijgen.

Benieuwd naar de uitreiking? De redactie is erbij vanavond en doet verslag!