Afbeelding

Lichtjesactie voor realisatie logeerplekken nieuw Amphia Breda

Algemeen

BREDA - Met een lichtjesactie wil het Amphia in Breda logeerfaciliteiten realiseren voor de 572 eenpersoonskamers die in de nieuwbouw van het ziekenhuis moeten komen. Op deze manier moet eenzaamheid tegengegaan worden.

“We vinden het belangrijk dat er voor dierbaren de mogelijkheid is om te blijven slapen, zodat de patiënt niet alleen hoeft te zijn. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor afleiding”, vertelt Judith Jansen, Programmamanager Sponsoring.

Er is met de verbouwing, ondanks de kans op eenzaamheid, toch bewust gekozen voor eenpersoonskamers. “De bacteriën die er zijn worden in toenemende mate resistent voor antibiotica. Dus je wilt alle kans op besmetting tussen patiënten onderling voorkomen. Daar komt bij dat privacy en rust ook bijdragen aan het herstel”, zegt Jansen.

De logeerplekken worden waarschijnlijk gefaseerd gerealiseerd. “Er hangt wel een zeker prijskaartje aan vast, die we met de lichtjesactie niet in een keer bij elkaar krijgen”, aldus Jansen. Het geld dat voor de verbouwing beoogd was, is enkel voor de faciliteiten die nodig zijn voor de medische zorg. Daarom maakt de Stichting Vrienden van Amphia zich hard voor dit project. “Het Amphia zelf draagt daarnaast zelf ook bij, want die ziet de noodzaak en het belang er ook van in, maar daarmee is niet alles voorzien.”

Over wat uiteindelijk de totale kosten van alle logeerplekken zijn kan Jansen nog niks zeggen. Eventuele kosten bij het overnachten blijven ook nog even in het midden. “De overnachtingsplekken kunnen variëren van een comfortabele stoel tot een bed.” Maar ook aan andere voorzieningen om het geheel wat sfeervoller te maken wordt gedacht. “Dan kun je denken aan speeltoestellen voor kinderen of bijvoorbeeld kunst, ter afleiding.”

Voor 5 euro per stuk kunnen symbolisch lichtjes worden gekocht voor kerstbomen die, na 5 december, op het voorterrein van de locaties in Oosterhout en Breda worden geplaatst. De opbrengst komt ten goede aan de logeerplekken in het nieuwe Amphia. Het project steunen kan hier.